prim. dr Nela Mitrović, prim. dr Mikajlo Lazić, dr Cvijetin Lukić

U Službi za radiološku dijagnostiku Bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini juče (nedjelja, 28. jul 2024.) su  održani besplatni preventivni pregledi abdominalne aorte.

Akciji je prisustvovao i prim. dr Mikajlo Lazić, v.d. direktora bijeljinske bolnice koji je izjavio da je akcija organizovana u cilju ranog otkrivanja i liječenja aneurizme trbušne aorte te da je veoma zadovoljan što su građani prepoznali važnost preventivnih pregleda.

-Jučerašnji pregledi kao prevencija aneurizmi su dali konkretan rezultat, izjavio je tom prilikom v.d. direktora bijeljinske bolnice prim. dr Mikajlo Lazić.

Jedan život je već spašen

-Kod jednog od pregledanih je utvrđena aneurizma od 5 cm što bi vrlo brzo imalo teške posljedice. Odmah je kontaktiran vaskularni hirurg i pacijent je već danas podvrgnut proceduri daljeg liječenja, nastavio je prim. dr Mikajlo lazić uz napomenu da je samim organizovanjem besplatnih preventivni pregleda abdominalne aorte “jedan život već spašen“.

Lazić je dalje nagovijestio da se u cilju eliminacije listi čekanja nastavlja sa ovakvim vidom pregleda, ali da će se i inicirati na organizovanju i drugih pregleda koji direktno spašavaju živote.

Akcija preventivnih pregleda i u nedjelju, 4. avgusta

„Drago mi je što vas vidim u tako velikom broju i obzirom da je posjeta prevazišla i naša očekivanja, donijeli smo odluku da istu preventivnu akciju nastavimo i iduće nedjelje. Ovi preventivni pregledi su vrlo značajni zbog toga što prsnuće abdominalne, odnosno, trbušne aorte spada u jedno od najsmrtonosnijih stanja u medicini. Ukoliko se na vrijeme otkrije proširenje aorte, praćenjem i blagovremenom operacijom se spašava život“, rekao je dr Lazić, koji je sa saradnicima, dr Nelom Mitrović i dr Cvijetinom Lukićem, obišao Službu za radiološku dijagnostiku.

Nedjelja u bijeljinskoj bolnici u znaku besplatnih preventivnih pregleda trbušne aorte (foto)

Preventivne ultrazvučne preglede u bijeljinskoj bolnici radi prof. dr Siniša Ristić, specijalista radiološke dijagnostike i redovan profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Foči Univerziteta Istočno Sarajevo.  

Za preventivni pregled abdominalne aorte u JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljia nije potrebna uputnica, niti zdravstvena knjižica, kao ni prethodno zakazivanje, a zbog velikog interesovanja građana, ista akcija biće organizovana i u nedjelju, 4. avgusta, najavljeno je bijeljinske Bolnice.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor. desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име