Imajući u vidu da je izbijanje morbila započelo početkom 2024. godine, te da je najveći broj zaraženih u Bijeljini i da taj broj konstantno raste Crveni krst Bijeljina se priključio DREF operaciji (Disaster Response Emergency Fund) koju je pokrenulo Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine zajedno sa entitetskim organizacijama.

Prema zdravstvenim vlastima, manje od 60% stanovništva u BiH je vakcinisano protiv morbila i rubeole. U 2022. godini, BiH je postigla stopu vakcinacije od 60% sa dvije doze vakcine protiv morbila, što je značajno ispod propisanog nivoa Svjetske zdravstvene organizacije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, barem 95% djece mora biti potpuno vakcinisano, što znači da trebaju primiti dvije doze MMR (morbili, zaušnjaci, rubeola) vakcine kako bi postigli kolektivni imunitet i spriječili daljnje širenje epidemije. Zbog značajne dezinformacije o vakcinama među stanovništvom, sve više mladih roditelja odlučuje se da ne vakciniše svoju djecu zbog straha od pogoršanja zdravstvenog stanja svoje djece, autizma i slično.

Zbog pandemije COVID-19, povjerenje javnosti u vakcine opada, što je jedan od razloga niskih stopa vakcinacije i uopšte prihvatanja svih vakcina. Potrebni su značajni napori kako bi se promovisalo i očuvalo zdravlje, istaknula važnost imunizacije i spriječile bolesti. Crveni krst Bijeljina je izvršio obuku 4 volontera te pripremio sav neophodan materijal i sredstva kako bi doprinijeli poboljšanju situacije i radili na zdravstvenom prosvjećivanju. U avgustu mjesecu volonteri zajedno sa dr Jasminom Bukejlović će održati 10 radionica kako bi pokušali podići zdravstvenu svijest te odgovorili na sva eventualna pitanja i nejsasnoće koja se tiču vakcinacije.

Prvo predavanje je rađeno sa volonterima Crvenog krsta koji su uključeni u promociju ove aktivnosti. U narednom periodu će biti dijeljen reklamni materijal, postavljani plakati i poruke na bilbordima kao i slanje sms poruka te održano 10 radionica-predavanja u javnim ustanovama, udruženjima i privatnim firmama sa velikim brojem zaposlenih.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име