U prostorijama OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina danas je izvršena primopredaja didaktičkih sredstava za unapređenje nastavnog procesa za djecu sa poteškoćama, u okviru Projekta „MOJA prva PRILIKA“. Didaktički materijal je takođe dodijeljen OŠ „Meša Selimović“ Janja i Dnevnom centru za djecu sa poteškoćama u okviru Centra za socijalni rad Bijeljina. Navedene tri ustanove u svom djelovanju imaju najveći broj djece sa poteškoćama u razvoju, te su iz tog razloga izabrani kao ključni korisnici ovog projekta.

Kroz nabavku didaktičkih sredstava dodatno se kreira ambijent u školama i Centru, koji podstiče poštovanje različitosti, ali i stvara inkluzivni ambijent za kvalitetno obavljanje nastave. Okolina se doživljava kroz sedam osjetnih čula i zato je važno da učionice i kabineti imaju elemente za kontrolisanu i ciljanu stimulaciju čula. Didaktička sredstva ostaju dostupna djeci i zajednici i nakon završetka projekta, pružajući kontinuiranu korist.

Ankica Todorović, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, istakla je da je riječ o projektu koji realizuje Odsjek, u ime Gradske uprave, sa partnerom Centrom za socijalni rad. Naziv projekta je Moja prva prilika i baziran na tome da se unaprijedi proces inkluzivne nastave.

„Na ovaj način želimo da u svim našim školama unaprijedimo proces inkluzije, sa fokusom na dvije škole koje imaju najveći broj djece sa poteškoćama u razvoju kao što su OŠ Vuk Karadžić i OŠ Meša Selimović u Janji. Imaćemo i radionice sa roditeljima sa djecom sa i bez poteškoća u razvoju, inkluzivno igralište koje se upravo postavlja u dvorištu OŠ Meša Selimović. Nastavljamo sa jednim setom aktivnosti. Želimo da u suštini zaokružimo podršku koju možemo da pružimo, u saradnji sa stručnjacima, sa defektolozima, psiholozima i pedagozima. Uz učešće gradske uprave, projekat finansira vlada Švedske i radi se o projektu ciljevi održivog razvoja i unapređenje života u zajednicama. Kroz taj projekat koji se radi zajedno sa UNDP-om, UN Women i UNICEF-om, u ovom slučaju kao prvim partnerom“, rekla je Todorović.

Žarko Stevanović, pomoćnik direktora u OŠ Vuk Karadžić naglasio je da su nosioci projekta prije nabavke materijala kontaktirali defektologe škole, koji su imali mogućnost da iz određenih kataloga izaberu didaktički materijal koji će im značiti da unaprijede nastavni proces, te da modernizuju nastavu.

„Suštinski značaj ovog didaktičkog materijala je u tome što ne postoji udžbenici pomoću kojih djeca mogu da rade, nego je ovo jedini izvor putem kojeg defektolozi mogu sa njima da vježbaju razvoj govora i njihove grafomotorike. Što se tiče nastavnih sredstava, za sada imamo sve za rad sa djecom“, rekao je Stevanović, te se još jednom zahvalio svim partnerima u projektu Vlade Švedske koja je finansirala projekat, UNDP-u, UNICEF-u i UN Women u BiH koji su implementirali projekat.

U OŠ Vuk Karadžić trenutno boravi 32 djece sa poteškoćama u razvoju.

Nevena Rankić, rukovodlac službe Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, navela je da su veoma zahvalni na međusektorskoj saradnji, odnosno na donaciji didaktičkog materijala koje će se upotrijebiti u senzornoj sobi.

„Mnoga djeca sa poteškoćama u razvoju imaju upravo poremećaje u senzornoj integraciji koje uključuju i djecu iz poremećaja autističnog spektra, cerebralnu paralizu, intelektualne ometenosti, motoričke teškoće i slično, te je neophodan rad u senzornoj sobi. Sigurni smo da će naša senzorna soba sa ovim materijalima moći adekvatno da odgovori na sve potrebe djece u našoj lokalnoj zajednici. Senzornom sobom mi omogućavamo njima jedno sigurno okruženje za dodatno učenje i razvoj, a isto tako djelovanjem kroz svee čulne sisteme omogućavamo i samokontrolu i samoregulaciju djece i time im obezbjeđujemo bolje uslove za učenje, a i poboljšavamo njihov kvalitet života“, kaže Rankić.

Jelena Tešić, nastavnik u posebnom odjeljenju u OŠ „Vuk Karadžić“, istakla je da se u posebnim odjeljenjima školuje 32 učenika, što je izuzetno veliki broj, s obzirom da borave samo djeca sa područja Grada Bijeljina.

„Zbog deficita nastavnih udžbenika, mi smo prinuđeni da se oslanjamo na didaktička sredstva i da biramo što više nastavnih metoda u podučavanju djece sa poteškoćama u razvoju. Upravo zbog toga, mi moramo da imamo što više nastavnih sredstava kako bi izvukli maksimum od djece. Takođe, naša škola zajedno sa upravom i pedagoško-psihološkom službom ima sluha za ovu populaciju i oni kada god su u mogućnosti oni nam izađu u susret i nabavljaju didaktičku opremu, ali ovolika didaktička oprema još nije stigla u našu školu i mi se zaista zahvaljujemo svima koji su učestvovali u donaciji ove opreme koja će zaista koristiti djeci“, rekla je Tešić.

Osnovni cilj Projekta „MOJA prva PRILIKA“ je stvaranje inkluzivnog okruženja kroz uspostavljanje multisektorske saradnje i jačanje profesionalnih kapaciteta stručnih radnika kako bi se podržala raznolikost i jednakost u obrazovanju.

Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije je koordinator projekta za Bijeljinu, te pored ovog projekta koordinira i realizaciju projekta „Šansa za IT početak“ u oviru istog programa, dok je Centar za socijalni rad partner na ovom projektu.

Projekat „MOJA prva PRILIKA“ se sprovodi u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini (SDG2BiH)“ kojeg finansira Vlada Švedske i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju Kancelarije rezidentne koordinatorice UN-a. Ukupna vrijednost didaktičkog materijala za pomenute tri institucije iznosi 25.731,81 KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име