Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je održana info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2024. godinu Razvojne agencije Grada Bijeljina.

U prezentaciji su date informacije o mjerama podrške privrednim subjektima, kao i uslovima prijave za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava.

Programom rada za 2024. godinu planirani iznos sredstava za podršku privrednim subjektima je 400.000 KM.

Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina, naveo je da je u tekućoj godini predviđeno pet Javnih poziva koji će biti dodjeljeni do kraja godine. Predviđeni budžet za Javne pozive iznosi 400.000KM.

„Taj iznos ćemo podijeliti u pet Javnih poziva koji se odnose na samozapošljavanje i zapošljavanje mladih do 35 godina, Javni poziv za novoosnovane preduzetnike na području grada Bijeljine, Javni poziv za samostalne preduzetnike u iznosu od 100.000KM i Javni poziv za privredna društva u iznosu od 100.000KM. Razvojna agencija će takođe u svom Programu rada pružiti privrednicima i finansijsku podršku u vidu obuka. Imamo i jedan Javni poziv u saradnji sa Republičkom Razvojnom agencijom Republike Srpske. Sprovešćemo akcelerator program gdje će naši budući preduzetnici učestovati u obukama Razvojne agencije Republike Srpske gdje će prezentovati nove ideje i na osnovu tih prezentovanih ideja biće i adekvatno nagrađene“, rekao je Vlačić.

Vlačić je takođe istakao da je veliko interesovanje mladih preduzetnika koji su osnovali svoje djelatnosti na području grada Bijeljine. Djelatnosti za koje se mladi pretežno odlučuju su zanati, kao što su frizerski saloni, krojačke i automehančarske radnje, ali ima jedan dio i inovativnih ideja kao što su ekoprojekti u ekoekonomiji i razvoj u ekoekonomiji.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, podsjetio je da je na početku njegovog mandata, Razvojna agencija imala budžet 120.000KM za plate i 80.000KM za projekte. Sada je budžet značajno povećan.

„Sad tek u ovom mandatu Razvojna agencija dobija svoju pravu funkciju, dobija podršku od strane osnivača, značajno se povećao budžet koji je sada 400.000KM za pet Javnih poziva. U prethodnim godinama dosta mladih ljudi prije svega je dobilo priliku da započne svoje poslove putem podrške od strane Razvojne agencije. Takođe, privrednici su dobijali razne vrste podsticaje i s tim će se nastaviti. Ono gdje možda ima još prostora za napredak jeste svakako kadrovsko dodatno osposobljavanje Razvojne agencije u smislu lica koja se razumiju i u međunarodne projekte, da pokušamo privući neka sredstva iz međunarodnih projekata koja će ovdje stvoriti dodatnu vrijednost“, rekao je Đurđević.

Vlasnik pekara Aleksa, Radenko Pelemiš, jedan od privrednika, istakao je da očekuje da će sredstva dobiti zanatske radnje i firme kojima su neophodna sredstva da prošire ili da započnu svoj početni kapital.

„Bilo je slučajeva gdje su dodijeljena sredstva firma kojima to nije značilo, ali se nadamo da će sredstva zaista biti dodijeljena onima koji stvarno mogu da poboljšaju svoj proces proizvodnje“, rekao je Pelemiš.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjabijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име