Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović se obratio javnosti putem svog zvaničnog FB naloga na temu desinsekcije u Bijeljini te post prenosimo u cjelosti;

Posljednje dvije sedmice poslali ste mi veliki broj poruka i ostavili veliki broj komentara u vezi sa dezinsekcijom u gradu.

Pokušaću da kroz ovaj tekst odgovorim na neka od najbitnijih pitanja/nedoumica koje imate i da najavim stručni okrugli sto na temu dezinsekcije.

Vjerujem da većina vas zna da smo prošle godine imali brojne opstrukcije u sprovođenju javne nabavke za dezinsekciju, ali je na kraju uz mnogo muke ista sprovedena i okončan je postupak uz potpisivanje okvirnog sporazuma 13.06.2023.godine, firma D.O.O. ’’Dezinsekcija Dvorovi’’ dobila tender za period 2023.-2025.godina, ukupna vrijednost javne nabavke po godini je 350.000 KM (prošle godine je utrošeno 300.000 KM jer je Skupštinska većina sa ove stavke skinula 50.000 KM).

Ove godine nije bilo smetnji za neometani početak dezinsekcije jer od prošle godine imamo potpisan ugovor.

Budžet predviđen za ovu godinu za dezinsekciju iznosi 350.000,00 KM.

*Dezinsekcija komaraca se obavlja na dva načina:

1) Larvicidni tretman

2) Tretman odraslih formi komaraca

-Larvicidni tretman- Trenutak kada se otpočinje larvicidni tretman određuje analiza vode koja se uzorkuje iz reka i bara i u kojoj se ispituje prisustvo larvi komaraca, ako analiza bude pozitivna na prisustvo larva otpočinje se larvicidni tretman.

*Takozvanim GPS uređajima su mapirana staništa komaraca-larvi, trenutno ih na teritoriji Bijeljine ima 1300, od kojih je 895 stalnih i 405 privremenih.

-Vrlo bitno reći je da larvicidni tretman se ne sprovodi napamet, ne sprovodi se u određeno doba godine već onda kada analize budu pozitivne. Konkretno u Bijeljini je larvicidni tretman počeo 20.05.2024.godine i sprovodi se sve vrijeme u kontinuitetu od tada.

*Sredstva koja se u Bijeljini koriste za larvicidni tretman su:

AQUABAC OF 3000

AQUABAC XT

MOSQUITOREX.

Sva sredstva su prošla studijska ispitivanja, koriste se zvanično za dezinsekciju u svijetu, dostupna su na tržištu i prošla su ispitivanja koja govore da nisu štetna za životnu sredinu. Iznos koji imamo na raspolaganju za larvicidni tretman je 150.000,00 KM plus PDV.

-Tretiranje/prskanje odraslih formi komaraca

Trenutak kada se otpočinje sa prskanjem odraslih formi komaraca se određuje na osnovu analize, postavljaju se takozvane klopke i onda kada se ustanovi prisustvo odraslih formi tada se započinje tretman.

U Bijeljini je tretman odraslih formi komaraca otpočeo 03.07.2024.godine.

*Tretman se u Bijeljini sprovodi sredstvom ’’TI-BI 24’’.

*Svakoga dana od 03.07.2024.godine, ekipe po već utvrđenom rasporedu (određen na osnovu prisustva najvećeg broja staništa komaraca, klimatskih uslova i proučenog kretanja komaraca) sprovode dezinsekciju, na dnevnom nivou bude obuhvaćeno od tri do pet mjesnih zajednica, raspored možete pratiti na stranici Grad Bijeljina.

*Za tretman odraslih formi komaraca ove godine imamo na raspolaganju 144.000,00 KM plus PDV

*Bilo je komentara: „kako ste to prskali komarce“, „niste prošli ovdje, niste kroz moju ulicu, sokak“…

Želim da napomenem da za svaku mjesnu zajednicu je izabran mještanin koji je bio u kolima sa ekipom koja sprovodi dezinsekciju i koji je imao zadatak da usmjerava i vodi kroz MZ ne bi li obuhvat te mjesne zajednice bio što veći i potpuniji.

*Bilo je komentara- „šta to koristite, koje sredstvo, da li je za uništavanje komaraca ili za njihovu prehranu, da li su sredstva koja se koriste razblažena?“

*Evo baš danas, nenajavljeno su ekipe nadzornog odbora i poljoprivredni inpektori uzorkovali sredstva koja firma ’’Dezinsekcija Dvorovi’’ koristi i analiza uzoraka sredstava će biti obavljena u referentnim laboratorijama, čim rezultati budu gotovi javnost će iste imati na uvid i biće obaviješteni o tome.

*Pored toga, postavili smo i uređaje za detekciju komaraca u sredinama koje su već tretirane, ako se registruje veći broj komaraca onda imamo pravo da ponovimo tretman bez dodatnih troškova, pod uslovom da je prošlo manje od deset dana otkako je tretman u toj mjesnoj zajednici sprovoden.

Na raspolaganju imamo 5 klopki za registrovanje komaraca koje postavljamo na tačno određene lokacije u mjesnim zajednicama u večernjim satima.

Kao što iz priloženog možete vidjeti, ništa ne krijemo, sve je jasno, transparentno i uradili smo sve što je u našoj moći.

Kako bi naše vidike proširili, kako bi uložili dodatne napore i kako bi planski pristupili rješavanju problema, Grad Bijeljina će tokom sljedeće sedmice održati okrugli sto na temu dezisenekcije.

Okruglom stolu će prisustvovati stručnjaci iz oblasti biologije (entomologija-nauka o insektima), poljoprivrede, predstavnici lokalnih zajednica Bosne i Hercegovine, Podrinja, istočne Slavonije i Vojvodine koji imaju najveće probleme i izazove sa dezinsekcijom kako bi čuli njihova iskustva, predstavnici nadležnih institucija Republike Srpske, predstavnici Udruženja pčelara, predstavnici ekoloških društava, predstavnici firmi koje se bave dezinsekcijom.

Na Okruglom stolu razgovaraće se i raspravljati o najefikasnijim mjerama dezinsekcije, vrstama komaraca našeg podneblja, rezistenciji komaraca na preparate koji su u širokoj upotrebi, načinima dezinsekcije, za i protiv avio tretmana (koji je u Bosni i Hercegovi zabranjen), značaju klimatskih promjena na povećanje broja insekata, očuvanju životne sredine i koracima za unapređenje dezinsekcije.

Siguran sam da će ova stručna rasprava otvoriti nove vidike i pomoći nam da ovom problemu pristupimo ozbiljnije i sa novim saznanjima.

*Pored problema efikasne dezinsekcije komaraca evidentno je da ove godine imamo problem i sa najezdom insekata kao što su žohari-bubašvabe…

Iako neki žele da predstave najezdu ovih insekata kao posljedicu nedovoljne čistoće grada, to je apsolutna laž, grad je čistiji nego što je to bio ranijih godina, iako se želi predstaviti drugačiji, ali moramo imati u vidu da je broj stanovnika u gradskim sredinama danas mnogo veći i da moramo ali moramo svi zajedno biti odgovorniji kada je u pitanju komunalna higijena grada.

Radnici AD ’’Komunalac’’ i DOO ’’Patriot’’ ulažu nadljudske napore i ja sam prezadovoljan ali prezadovoljan njihovim radom i imam samo riječi hvale, imajući u vidu obim posla, otežane uslove rada i nedostatak radnika ali i ograničene finansijske mogućnosti gradskog budžeta kao i najniže cijene komunalnih usluga u cijeloj Republici Srpskoj.

Želim da napomenem da invazija insekata poput žohara-bubašvaba nije samo u Bijeljini, već i u gradovima i opštinama u regionu, skoro je objavljen članak kakve sve probleme ovog tipa imaju i u Banjaluci. Jasno je da klimatske promjene su uticale na razmnožavanje različitih insekata, prethodne obilne kišne padavine a sada tropske vrućine očigledno su negativno uticale i dovela nas u nezavidno stanje po pitanju najezde insekata različitih vrsta.

Dezinsekcija koja se sprovodi u Bijeljini ne podrazumijeva tretman uništavanja drugih insekata izuzev komaraca, istraživanjem smo došli do saznanja da i druge lokalne zajednice u BiH i regionu ne sprovode ovu vrstu

dezinsekcije, ako neko ima drugačije informacije molim vas da nam iste dostavi ili napiše u komentaru.

Tema okruglog stola će biti i razlog najezde insekata-žohara-bubašvaba, koji tretman se preporučuje za njihovu eradikaciju, kako bi izašli sa jasnim preporukama ka ZEV-ovima, domaćinstvima i kako bi javne ustanove počele sprovoditi odgovarajući tretman, a u narednom periodu u dogovoru sa direktorom AD ’’Komulac’’ biće intenzivirano i pranje ulica.

Politika Grada Bijeljina ove tri i po godine je takva da ne bježimo od problema već da ih riješavamo sistemski i predano, da sve informacije građanima iznosimo, da ništa ne krijemo već sve saopštavamo transparentno i bez zadrške i tako će biti i u budućnosti.

Svi koji žele da predlože nekog od domaćih ili stranih stručnjaka iz ove oblasti slobodni su da to urade putem komenatara ispod ovog teksta, svako ko poznaje ovu materiju a ima konstruktivan prijedlog ili kritiku dobrodošao je. Probleme moramo riješavati zajednički i uz međusobno poštovanje, jer samo tako se možemo nadati uspjehu i napretku.

Živi i zdravi mi bili!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име