Zdravstvo Srpske: Malo im 500 miliona evra da budu na nuli

Datum:

Share post:

Dostupni podaci ukazuju na to da je potrošnja u zdravstvu Srpske, u sedam godina, od 2009. do 2016. porasla za gotovo 300 miliona maraka, sa 831,4 miliona na oko 1,1 milijardi KM. Porasla je javna potrošnja u zdravstvu, ali i izdvajanja građana iz vlastitih džepova.

Podaci takođe pokazuju i da javne zdravstvene ustanove na ime poreza i doprinosa duguju više od 200 miliona maraka (najveći dužnik je najveća zdravstvena ustanova UKC RS), dok za struju i vodu duguju najmanje 18 miliona maraka.
Istovremeno, lekari i najbolji medicinski tehničari odlaze na Zapad ili čak u daleku Saudijsku Arabiju, u koju je nedavno otišao jedini dečji kardiolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka.

U takvim uslovima u bolnicama u Srpskoj svake godine bude više od 8.000 pacijenata na lečenju.
Premijer RS Radovan Višković je u ekspozeu najavio mere koje će da „zaustave krvarenje“ zdravstvenog sistema Srpske, odnosno dodatno stvaranje neizmirenih obaveza.

– Ključan problem zdravstvenog sistema RS jeste fiskalno preizdašan i nereformisan zdravstveni sektor koji akumulira neizmirene obaveze, te posebno podela nadležnosti između različitih aktera u sistemu, što onemogućava jasno utvrđivanje pune odgovornosti – istakao je Višković.

Izvor: blic.rs
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ARSENOVIĆ: Od 21. do 23. maja Kulturna manifestacija „Dani dječije kulture“ u bijeljinskoj Biblioteci (video)

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini već treću godinu zaredom organizuje Kulturnu manifestaciju „Dani dječje kulture“ koja će...

BOLNICA BIJELJINA: Služena Sveta liturgija na Veliki četvrtak

Na Veliki Četvrtak, 02. maja 2024. u Paraklisu svetih vračeva Kozme i Damjana pri Opštoj bolnici "Sveti Vračevi"...

DR STEVIĆ: Škola za trudnice mnogo olakšava period do i nakon porođaja (video)

U Domu zdravlja Bijeljina počela je, ponovo, sa radom Škola za trudnice sa ciljem da pruži psihofizičku pripremu...

CIK raspisuje lokalne izbore, liste kandidata početkom jula

 U narednim danima, Centralna izborna komisija BiH, vjerovatno u ponedjeljak, 6. maja, donijeće odluku o raspisivanju lokalnih izbora...