U Službi hitne medicinske pomoći Bijeljina, sa povećanjem vrijednosti na termometru, povećan je i broj pacijenata koji su se javili ljekaru.

„Velike vrućine i vrlo visok nivo UV zračenja, mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike i djecu, nego i za zdrave odrasle ljude. Najviše pacijenata se javlja radi sinkopalnih stanja usled hipotenzije, ali i alergijskih reakcija uzrokovanih ubodom insekata (pčela, osa, stršljen). Povećan je i broj izlazaka ekipa na teren radi sinkopalnih stanja. Manji broj pacijenata se žali na stomačne tegobe (grčeviti bolovi, povraćanje i dijareja), kao i na glavobolju praćenu osjećajem jeze, drhtavice i povraćanjem“, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini doktor Katarina Stević, Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Za vrijeme ovako visokih temperatura, kako doktori preporučuju, poželjno je izbjegavati direktno izlaganje suncu u periodu od 10.00 do 18.00 časova, a, ukoliko je to neophodno važno je koristiti maksimalnu zaštitu od sunca (SPF 50), sunčane naočari, odjeću tankih materijala koja će zaštititi što veći dio tijela i šešir.

„Ukoliko postoji mogućnost, najbolje bi bilo što veći dio dana provesti u rashlađenim zatvorenim prostorijama, te unositi dovoljno tečnosti (voda i nezaslađeni sokovi) i konzumirati laganiju hranu poput salata i voća, ali i izbjegavati konzumaciju hrane na neprovjerenim mjestima. Ukoliko dođe do uboda insekta, u slučaju već poznate alergijske reakcije, popiti antihistaminik i obratiti se ljekaru. Hronični bolesnici treba da uzimaju svoju redovnu terapiju“, istakla je dr Stević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име