Danas je u Bijeljini održan sastanak predstavnika Skupštine Grada Bijeljina, Komisije za poljoprivredu i selo Grada Bijeljina i UG „Sela Semberije i Majevice“ o otkupnoj cijeni pšenice.

Savo Bakajlić, predsjednik UG „Sela Semberije i Majevice“ istakao je da je završena žetva, a da je cijena pšenice katastrofalna.

„Mi poljoprivrednici tražimo i podršku lokalne zajednice i svih organa, institucija, koje postoje ovdje u Semberiji da vidimo šta dalje i kud dalje i kako. Drago mi je što je prihvaćen prijedlog poljoprivrednih proizvođača, odnosno Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“, da održimo jedan sastanak sa svim političkim partijama, sa predsjednikom Skupštine i ujedno se zahvaljujem na tome, da donesemo konkretne zaključke koji su jedinstveni koji treba da idu na ruku poljoprivrednog proizvođača, a danas najaktivnija tema je bila tema pšence. Dotakli smo svih kapitalni investicija i zemlje i koncesija i svega ostaloga i mislim da je dobar prijedlog predsjednika Skupštine da idemo jedinstveno u pismenoj formi ka svim institucijama. Mi više ovako nećemo moći i ne možemo da opstanemo u ovakoj situaciji – i kad je cijena pšence u pitanju i ostale kulture poljoprivredne proizvodnje su stvarno na izdisaju“, rekao je Bakajlić.

Savo Bakajlić, predsjednik UG „Sela Semberije i Majevice“

Kako kaže, potrebno je shvatiti ozbiljnost situacije.

„Naš zaključak je bio da pozovemo Vladu Republike Srpske i Skupštinu Grada i Gradonačelnika i ministra poljoprivrede i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, da makar da sjednemo da razgovaramo o pitanju zaštite domaće proizvodnje. Imali smo dobar prinos pšence, a na kraju smo sa cijenom ugroženi. Mi ne možemo na ovakav način ostati i ako ne dođe do tog sastanka ili do nekih konkretnih rješenja, mi poljoprivrednici izlazimo na ulicu i mi nemamo drugog rješenja“, najavio je Bakajlić i dodao da nisu isplaćeni najavljeni podsticaji iako je žetva završena.

Bakajlić je rekao da su tražili da otkupna cijena pšenice bude 0,43 KM, jer su ispod toga u gubitku, kao i da sada imaju i prinos i kvalitet, ali nemaju potrebnu cijenu. Ponuđene cijene s kojima se ne slažu su 0,35 KM i 0,38 KM.

Drago Stajić, odbornik Skupštine Grada Bijeljine i član Komisije za poljoprivredu ispred Skupštine Grada Bijeljina rekao je da je ponuđena cijena pšenice 35 i 36 pfeninga što se ne uklapa u troškove proizvodnje.

„Siguran sam da će biti teško zanoviti poljoprivrednu proizvodnju. Ono što sam ja predlagao danas, budžetom Grada Bijeljine, preko Agrarnog fonda, omogućena su sredstva od 5 pfeninga po kilogramu pšenice. Ja sam predlagao da danas Odeljenje za poljoprivredu i Gradska uprava u rebalansu budžeta predloži Skupštini dodatnih pet pfeninga i da promijeni limit od 3.000 na 6.000. Kad to kažem, da promijeni limit, mi često kažemo da je Semberija žitnica. Semberija nije poljoprivredni brdski kraj, gdje se sije pola hektara i  hektar pšence, pa da limit bude taj koji je. Semberija je poljoprivredni kraj gdje su danas bili poljoprivredni proizvođače koji imaju po 20 tona i više pšenice predate, što znači da njihov prošlogodišnji podstajna sredstva iz Agrarnog fonda odnosno Odjeljenja, bila su 10 pfeniga, a ti poljoprivredni proizvođači su naplatili samo jedan pfening na svoju količinu pšenice, što je stvarno za njih ponižavajuće i dobro je da su prihvatili da preuzmu taj iznos“, istakao je Stajić i dodao je da podrška Skupštine sigurno neće izostati kada je u pitanju povećanje limita sa 3.000 na 6.000.

Drago Stajić, odbornik Skupštine Grada Bijeljine i član Komisije za poljoprivredu ispred Skupštine Grada Bijeljina

„Prema Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomske odnosa treba uputiti da pokušaju zaštiti poljoprivrednu proizvodnju. Ne može se zasnivati poljoprivredna proizvodnja na posticaju, već moramo preći na zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje. Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina tražio je od predstavnika udruženja pismeno da mu dostave njihove prijedloge i da uputimo svim institucijama od lokalne zajednice, ministarstva, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, da vidimo kako možemo pomoći poljoprivrednim proizvođačima“, objasnio je Stajić.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević, rekao je da je zahtjev za sastanak sa predstavnicima političkih partija dobio upravo od Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, odnosno predsjednika Save Bakajlića.

„Imajući u vidu važnost i hitnost teme, sastanak smo zakazali za prvi naredni dan. Sazvali smo predstavnike političkih stranaka, predstavnike klubova odbornika zastupljenih u Skupštini Grada i svi su se u rado odazvali, osim odbornika SDS-a i PDP-a, čiji se odbornici nisu pojavili na današnjem sastanku. Moram da kažem da je sastanak bio dosta konstruktivan – korektan sastanak. Iz ugla Skupštne Grade iznio sam koje su sve naše nadležnosti i na koji način možemo pomoći. Takođe, iznio sam, na početku, neke osnovne informacije po pitanju toga šta je Skupštna Grada, u okviru svojih nadležnosti, radila. U ovoj oblastim u prethodnom periodu, neki budžet koji nam je predložen u prvoj godini mandata bio 1,1 milion konvertibilnih maraka, da smo ga svake godine kroz amandmane i kroz usvajanje rebalansa budžeta i budžeta u značajnoj mjeri dizali; da smo godine završavali sa budžetom od oko 4 miliona konvertibilnih maraka, što opet, složiće se, vjerovatno, većina, imajući u vidu to da je Semberija poljoprivredni kraj i da je budžet porastao na 75 miliona (čak i više) – tako da u narednom periodu mislim da je potrebno veće izdvajanje u ovoj oblasti“, objasnio je Đurđević.

On je podsjetio da, na početku mandata nije bilo podrške za proizvodnju pšence.

„Ta podrška je od strane Grada Bijeljina je uvedena – dva pfeninga pa tri, pa pet i na kraju, prethodne godine, ta podrška je iznosila deset pfeninga s tim da, na osnovu diskusija koju smo imali priliku da čujemo, veći poljoprivredni proizvođači su i u tom slučaju oštećeni imajući u vidu to da je određen limit od 3.000 konvertibilnih maraka… neko ko je proizveo značajne količine pšenica je i predao da nema taj posticaj od deset pfeninga, što nije pravedno, nego ima posticaj od jedan ili dva pfeninga, imajući u vidu to koliko je pšenice predao i da postoji taj limit“, rekao je Đurđević.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina, Aleksandar Đurđević

Kako kaže, njegov prijedlog je bio da već u toku sutrašnjeg dana sazovu sjednicu Komisije za poljoprivredu i selo u Skupštini Grada i da prvo usvoje zaključke koji se odnose na ono što je nadležnost Skupštine Grada i šta Skupština Grada može.

„Skupština Grada usvaja budžet Grada, Skupština Grada usvaja program o raspodjeli sredstava koja se koriste za posticaj proizvodnje. U tom smislu, mi ćemo tražiti da se obezbijede dodatna sredstva za posticaj poljoprivredne proizvodnje. Ona su sada 720.000 konvertibilnih maraka, negdje u nivou 5 pfeninga po kilogramu, s tim da postoji taj limit od maksimalno 3.000 konvertibilnih maraka koliko jedan proizvođač može da dobije. Na osnovu ovoga što sam ranije rekao, naš prijedlog će, takođe, biti i to možemo uraditi izmjenom Programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje, da se taj limit podigne značajno ili da se potpuno ukine. Takođe, treba odraditi naravno i proračune koji se odnose na to koliko će sredstava biti potrebno, ali saglasni smo svi da na budžet od preko 75 miliona konvertibilnih maraka, da to nisu sredstva koja su nedostižna, to bi bio negdje (ako uzmemo referentne mjere iz prošle godine) negdje oko 2,1 miliona bi bio potreban samo za pšenicu, ukoliko ne bi bilo uopšte tih limita“, istakao je Đurđević.

Kada je u pitanje formiranje robnih rezervi, formiranje robnih rezervi, skladišnih prostora na teritoriji Grada… tiče se uvoza pšenice i u nekom periodu godine ograničavanja ili potpuna zabrana uvoza pšenice, što opet, kako Đurđević kaže, zavisi i od ministara koji dolazi iz Federacije BiH, kao i da to mora biti odluka Savjeta ministara.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име