Sistematski pregledi prvačića obavljaju se svake godine, obično, u mjesecu martu. Tako je bilo i ove godine kada je pregledano nešto manje od 700 mališana, potvrdio je dr Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja Bijeljina.

„Ukupno 12 škola je učestvovalo, odnosno budući učenici iz 12 škola su bili obavezni da obave sistematske preglede. U centralnom objektu su obavljani sistematski pregledi djece iz gradskih škola. Sva ostala djeca, djeca koja će nastavu pohađati u seoskim školama. Jedan sistematski pregled podrazumijeva kompletan fizikalni pregled po sistemima prije svega, znači sve sisteme organa pregledamo. Nakon što dijete uđe u našu ordinaciju mi uspostavljamo taj prvi razgovor gdje već procenujemo kod djeteta sposobnosti govora i izgovaranja određenih slogova, nakon toga sestra obavlja antropometrijska mjerenja mjerenje visine i težine, tu određujemo i obavezan body mass index, gdje se određuje stepen uhranjenosti“, rekao je dr Vasilić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Zatim se vrši pregled posturalnosti držanja tijela, pregled eventualnih deformiteta kičme i pregled stopala. Takođe, vrši se i pregled vida i sluha.

„Ono što je bilo karakteristično ove godine kod naših najmlađih pacijenata, kod naše djece, jeste da imamo nešto veći procenat gojazne djece nego inače. Zatim nešto veći procenat djece koja su otežano izgovarala određene riječi i slogove i koja su zahtijevala odnosno dobila preporuku od naših ljekara za rad sa logopedom i nešto veći procenat djece sa oštećenjem vida“, potvrdio je dr Vasilić.

Dr Vasilić istakao je da evidentno da je sve veći broj gojazne djece, dok su sa druge strane, parkovi i igrališta prazni. Sve manje djece se bavi sportovima i fizičkom aktivnošću, što je osnov i za dobro držanje i za dobar pravilan rast i razvoj djeteta.

„S druge strane na svakom ćošku imamo pekare i prodavnice brze hrane što djeca masovno i koriste. Sa treće strane, imamo sve ubrzaniji tempo života roditelja koji, nažalost jako mnogo vremena rade, koji su u konstantnom stresu koji nažalost sve manje vremena mogu da posvete djeci i razgovoru sa svojom djecom. Mislim da su brojni izazovi pred nama, da ćemo nažalost morati mnogo više da se posvetimo prevenciji, da animiramo djecu da što više vremena provode u prirodi, da se fizički aktiviraju, da ih učimo pravilnoj ishrani“, navodi dr Vasilić.

Takođe, jedan od problema sa kojima se susreću ljekari jeste i ubrzani tempo života, zbog čega roditelji sve manje vremena posvećuju prevenciji.

„Ono što bi trebalo da bude jedna od smjernica i što smo imali već neke razgovore i sa Ministarstvom zdravlja i sa nekim drugim institucijama, jeste da se što više radi na prevenciji od najmlađeg doba, već od vrtića, od prvog kontakta socijalizacije djece. Ukoliko djetetu usadite neku zdravu životnu naviku, ukoliko vi neko dijete navedete da se od 4, 5, 6, 7 godina počne baviti nekim sportom, da bude fizički aktivno, vjerovatno možete očekivati da će to dijete biti zdravo, odnosno da ćemo izbjeći neko nezarazno oboljenje, hipertenziju, dijabetes ili gojaznost, koje bi vjerovatno se javilo u kasnijoj životnoj dobi“, ističe dr Vasilić.

Takođe, prilikom sistematskog pregleda, ljekari vrše uvid u vakcinalni karton djeteta i daju preporuku ukoliko dijete ima propuštenu vakcinu koja je u kalendaru obavezne vakcine u Republici Srpskoj.

„Što se tiče konkretnih procenata ne raspolažem konkretnim podacima, ali ono što smo imali u uvid kartona jeste da, nažalost, uglavnom one prve vakcine po rođenju kod djece, u prvih godinu godinu i po dana se sprovedu. Već od prve godine dolazi do propuštanja određenih vakcina, jer preventivni pregledi nakon godinu i po nisu obavezni. Roditelji se sve manje javljaju pedijatru, osim ukoliko se desi neki problem, neko oboljenje“, kaže dr Vasilić.

Doktor Vasilić iskoristio je priliku da napomene sve roditelje koji imaju djecu koju upisuju u prvi razred osnovne škole, da su u šestoj godini obavezne dvije vakcine po kalendaru vakcinacije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име