Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obišao je danas gradilišta dionice auto-puta Rača-Bijeljina. Ovom prilikom, Dodik je izrazio uvjerenje da će do kraja iduće godine biti završena dionica do Bijeljine.

Kako kaže, namjera je da za četiri do pet godina bude završen auto-put od Banjaluke do Beograda.

„Možete da svjedočite da dionica koja ima 20 km već je probijena, kako to građevinci. Kao što vidite, veoma dinamično se to radi. Republika Srpka i Srbija finansiraju iz vlastitih izvora sredstava ovu dionicu. Ona je na trasi, kao što je to rečeno malo prije, integralno-saobraćajnog koridora od Banja Luke do Beograda“, naveo je Dodik.

On je takođe istakao da dionica puta ostaje u vlasništvu Republike Srpske na upravljanje i korištenje. Kako navodi predsjednik Dodik, Srbija je u cjelosti finansirala izgradnju mosta na rijeci Savi.

„Ovo je značajno za Republiku Srpsku. Ovo je najveća investicija koju je Bijeljina ikada imala, 258 miliona košta. Iz vlastitih izvora Republika Srpska je već uplatila blizu 100 miliona maraka za ovu dionicu, što govori da smo veoma intenzivno radili“, kaže Dodik.

On je takođe naveo da je obavješten od strane kineskog partnera da je obezbeđeno finansiranje trase od Bijeljine do Brčkog, te da će vjerovatno u ovoj godini biti u prilici da se otpočne i ta vrsta izgradnje.

„Kada uzmete da se gradi od Vukosavlja prema Brčkom, to govori da je gotovo čitava dionica „napadnuta“. Ovo je kapitalni i najveći investicioni objekat koji gradi Republika Srpska. Ponosan sam na sve subjekte koji su okupljeni ovdje, zahvalnan Srbiji i predsjedniku Vučiću koji je imao razumijevanja“, ističe Dodik.

Vršilac dužnosti direktora za izvršne poslove preduzeća Autoputevi Srpske Slobodan Stanarević rekao je da je dionica auto-puta Rača-Bijeljina dio projekta od najvećeg nacionalnog interesa – auto-puta Beograd-Banjaluka. Kako kaže Stanarević, krajem mjeseca na ovom potezu očekuje se da krene izgradnja podvožnjaka.

Trasa je duga 20 kilometara, a urađeno je i 99% eksproprijacije urađeno.

„Ovu trasu finansiraju zajedno Republika Srpska i Srbija, i to sopstvenim sredstvima, bez zaduženja. Tu je prisutan najveći domaći, a i regionalni izvođač“, naveo je Stanarević, te dodao da su, osim na ovoj, u toku i istražni radovi na dionici Brčko-Bijeljina, te aktivnosti na pripremi radova na dionici Brčko-Vukosavlje.

Aleksandar Milovanović iz kompanije „Suez“ u konzorcijumu sa firmom „Radis“ istakao je da se radovi na dionici auto-puta Rača-Bijeljina realizuju predviđenom dinamikom, te da je do sada probijena kompletna trasa, a kako kaže, u junu se očekuje povećan intenzitet na izgradnji objekata i nasipnog materijala.

Projektni menadžer iz firme „Integral inženjering“ Milo Džatić istakao je da će na petlji za Bijeljinu biti nastavak kasnije brzog puta za Zvornik, te da postoji i centar za održavanje auto-puta i centar za naplatu putarine.

„Oko 2,5 miliona kubika šljunka, 60.000 kubika betona i 300.000-400.000 kubika tampona i isto toliko asfalta biće ugrađeno tokom izvođenja ove dionice. Ima devet objekata, 11 propusta i veći broj dugih i manjih objekata koji su u svrsi auto-put. Rok je 2025. godine, znači još dvije građevinske sezone“, naveo je Džatić.

Maja Praštalo, predstavnik vlasnika „Integral inženjeringa“ istakla je da će ovaj auto-put biti završen uz pomoć dva predsjednika – Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića.

„Nadam se da ćemo svi biti zadovoljni, pogotovo ova regija Bijeljine, koja je sada u izgradnji“, kaže Praštalo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име