Realizacija strateškog projekta za Republiku Srpsku, odnosno izgradnja auto-puta Vukosavlje – Brčko – Bijeljina – Rača, kao dijela budućeg auto-puta Beograd – Banja Luka i Beograd – Sarajevo, započela je gradnjom prve dionice, na pravcu od Rače do Bijeljine. Istovremeno, Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka, sprovelo je postupke nabavke usluga projektovanja i izgradnje preostale dvije dionice i to Bijeljina – Brčko i Vukosavlje – Brčko.

Dionica Rača – Bijeljina duga je 20 kilometara, u punom profilu autoputa (zaustavne, vozne i preticajne trake). Dužina priključne saobraćajnice od magistralnog puta do autoputa sa svim uključno-isključnim trakama je oko dva kilometra. Na glavnoj trasi nalazi se devet objekata (pet podvožnjaka i četiri mosta), petlja „Bijeljina sjever“ sa naplatnom stanicom, čeona naplatna stanica na početku dionice, baza za održavanje i odmorište. Izvođač radova je konzorcijum, koji čine kompanije „Integral inženjering“ Laktaši, „Srbijaautoput“ Beograd i Institut za građevinarstvo „IG“ Banja Luka. Ugovor o angažovanju nadzornog organa nad projektovanjem i izgradnjom dionice autoputa Rača – Bijeljina zaključen sa Grupom ponuđača, koju čine privredna društva: „SAFEGE SAS’’, sa sjedištem u Francuskoj, SAFEGE d.o.o. Beograd i „RADIS“ d.o.o. Istočno Sarajevo.

Izvođač radova u potpunosti je probio trasu i svih 20 kilometara već je pod prvim slojem nasipa, dok je drugi sloj postavljen na tri kilometra desne stacionaže. Pored toga, urađeno je i dva kilometra podtla i prvog sloja nasipa na petlji „Bijeljina Sjever“ sa priključnom saobraćajnicom i svim rampama. Očekuje se da bi do kraja ove godine trebalo da počne i asfaltiranje ove dionice.

„Ugovorena vrijednost radova je 258.169.560 KM (bez PDV-a). Ukupan iznos uplaćen izvođaču radova iznosi 85.485.164,24 KM bez PDV (iz budžetskih sredstava za javne investicije 13.000.000,00 KM, iz donacije Republike Srbije 19.558.300,00 KM i 52.926.864,24 KM iz vlastitih sredstava JP „Autopuetvi Republike Srpske“, od čega je 25.816.956,00 KM (izvršen povrat avansa 6.263.797,29 KM) avansno plaćanje, a ostatak od 65.932.005,53 KM izvedeni radovi. U narednim danima, kako je i najavljeno u medijima, očekujemo priliv u iznosu od 10 miliona evra iz Republike Srbije. Sredstva će se namjenski trošiti za plaćanje redovnih mjesečnih situacija izvođaču radova“, rekao je Željko Grebić iz „Auto-puteva RS“.

Na kompletnoj dionici auto-puta Vukosavlje – Rača do sada je za eksproprijaciju uloženo 68.375.008,90 KM, sve iz vlastitih sredstava Preduzeća.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име