Najavljeno ratifikovanje Dekleracije sa Svesrpskog sabora u Narodnoj skupštini RS zasigurno će dovesti do verbalog rata vlasti i opozicije, ali je nepoznanica šta će se dešavati na ulici.

Sve to pod uslovom da se ne desi čudo, pa da sporni dio Deklaracije ipak bude korigovan prije sjednice.

Dok vlast na sva zvona hvali usvojenu Deklaraciju, opozicija se redom obrušila na njih, uz optužbe da se odriču 9. januara kao Dana Republike Srpske. Poručuju da se neće na tome završiti.

Konkretan je jedino lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović. Kaže da se opozicija može boriti u NSRS ali tamo nema većinu.

-Ovdje moramo dobiti podršku naroda. Milorad Dodik uništava posljedne simbole Srpske, pa tako i dan Republike. To je neprijeteljski čin. On nema pravo po Ustavu da se dogovara u četiri oka sa bilo kim, pa makar to bio i Aleksandar Vučić. Ne može nas dovesti pred svršen čin. Nismo mi neka srednjovjekovna despotija. Naravno da ćemo pozvati na proteste, na blokade, kako bi ga spriječili da i na ovakav način razara RS – kaže Vukanović za Srpskainfo.

U dosadašnjim reakcijama opozicija je osula kritike po Dodiku, ne spominjući predsjednijka Srbije Aleksandra Vučića. Zbog čega?

-Ne miješam se u poslove Srbije jer to otvara Pandorinu kutiju. Mislim da je ključno da i vlast u Srbiji shvati specifičnost položaja srpskog naroda u Crnoj Gori, BiH i u Hrvatskoj, da ne mogu ljudi sa Dedinja znati šta je za nas ovdje najbolje. Mislim i da je vlast u Srbiji ključna za opstanak Milorada Dodika sve ovo vrijeme – kaže Vukanović.

„Skrivanje iza Vučića“

Prema njegovim riječima, Deklaracija je vjerovatno dogovorena u četiri oka između najbližih saradnika Dodika i Vučića, ali je razlika u tome što nije Narodna skupština Srbije ta koja ukida Dana RS, nego Narodna skupština RS.

-Moramo imenovati krivca, to je Dodik koji misli da mu je sve dopušteno. Ne može! On je još prije tri godine, vjerovatno da bi ispunio neke obaveze prema strancima i Ustavnom sudu BiH, najavio ukidanje Dana Republike i slavljenje Sretenja. Dočekali smo ga na nož i tada se povukao. Ali, tu odluku očigledno on mora donijeti zbog pritisaka nekih centara moći, skrivajući se iza Vučića. To mu neće pomoći. Rekao sam da ovo nije svesrpski sabor nego sabor vlasti. Niko iz opozicije nije učestvovao u donošenju odluka. Ne želimo da amnestiramo bilo koga, ali zna se ko donosi odluke u RS. To je vlast i mi pozivamo građane RS, prije svega borce, da javno izađemo i izvršimo pritisak da Dodik odustane od te sulude odluke koja se najavljuje – poručuje Vukanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име