Rahitis kao česta bolest štenadi

Datum:

Share post:

. Za kosti u razvoju su veoma potrebni vitamini i minerali, a posebno kalcijum i fosfor te vitamin D, zbog toga je u to vreme neophodna konstantna i pravilna ishrana organizma tim vitaminima i mineralima .

Ukoliko taj uslov nije udovoljen, vrlo brzo će se kod štenadi javiti prvi znaci rahitisa. Uz to, nastanku ovog oboljenja koštanog sistema pogoduju brzi rast, kao i nedovoljno kretanje na vazduhu i suncu.

Dobra ishrana protiv Rahitisa
Najbolji izvor kalcijuma za štenad je mleko, sveži kravlji sir, surutka, izmrvljene i termički obrađene ljuske jaja, a uz to postoje i mnogi komercijalni preparati koji sadrže potrebne vitamine i minerale i koji su prilagođeni za dodavanje hrani za štenad.
Veoma dobar izvor kalcijuma je koštano brašno, koje se može nabaviti po pristupačnoj ceni. Kao izvor vitamina D izvanredno je sirovo žumance kokošjeg jajeta ili sirova, potpuno higijenski ispravna juneća ili teleća jetra.

Vlasnici štenadi često, iz straha od pojave ove ili neke druge bolesti, preteruju u količini vitamina u hrani ili insistiraju na čestim vitaminskim injekcijama, što nije ispravno, jer predoziranje vitamina A i D uzrokuje prebrzi završetak okoštavanja s brojnim posedicama (niži rast i deformacije kostiju).

Znaci Rahitisa
Tipični znaci rahitisa koje će vlasnik primetiti su povećani zglobovi nogu, nerado kretanje, ukočen hod ili šepanje te kvrgice po rebrima na mestu spoja koštanog i hrskavičnog dela rebra. Bolest je hroničnog toka pa ako duže traje dolazi do deformacije dugih cevastih kostiju ekstremiteta, poremećaja u promeni zuba, pa čak i do deformacije kostiju lobanje, a posebno gornje čeljusti.

Takvo se stanje relativno brzo popravlja ukoliko je lečenje započeto na vrijeme. Uz korišćenje preparata kalcijumja i vitamina D putem injekcija, potrebno je regulisati i prehranu. U težim i zapuštenim slučajevima, naročito ako je životinja starija od četiri meseca, pojedini delovi skeleta ostaju izobličeni uprkos lečenju, a životinja često zakržlja.

Izvor: lovacke-price.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PAZITE ŠTA PIJETE Ova 3 pića su najgora za vaša crijeva

Prerađena pića uključuju širok izbor pića koja su prošla kroz različite procese proizvodnje. Ova pića često sadrže dodane šećere, vještačke arome,...

„Ulažemo međuljudske napore kako bi se došlo do radnika“ Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je živog ZATRPAO ODRON ZEMLJE

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je rano jutros u jami Rudnika lignita u Mramoru...

Najviše stranih gostiju bilo je iz Srbije: Srpsku u martu posjetilo više od 30.000 TURISTA

U martu 2024. godine u Republici Srpskoj je boravilo 33.215 turista, što je u odnosu na februar 2024....

Na prijedlog Neškovića Kojadinovići darovali šamački Dom zdravlja: SVE ZA BOLJU DIJAGNOSTIKU

Braća Miroslav i Zlatko Kojadinović, koji žive i rade u Njemačkoj, darovali su danas EKG aparat i uniforme...