Bijeljinci nezadovoljni sa službama koje čiste snijeg

Datum:

Share post:

Smatraju da su nadležne službe morale blagovremenije reagovati kako bi gradske ulice i trotari bili bezbjedniji za pješake i vozače. U Službi hitne medicinske pomoći imali su pune ruke posla zbog povreda i preloma kostiju. U Gradskoj upravi tvrde da je grad korektno očišćen, ali i da vlasnici lokala moraju da počiste ispred svojih vrata kako je i predviđeno odlukom o komunalnom redu.

Tehnički direktor preduzeća „Komunalca” Milorad Stjepanvić kaže da su, nakon prvih obilnijnih padavina tokom prošlog petka, ekipe počele da uklanjaju i čiste snijeg od četiri sata ujutro.

– Očistili smo uži centar, oko opštine i gradskog trga, saobraćajnice do bolnice, škola i suda. Problem je naglo zahlađanje pa usljed niske temperature nije djelovala so – pojašnjava Stjepanović.

Uprkos snijegu i ledu, ekipe „Komunalca“ zadužene za prikupljanje i odvoz čvrstog otpada pokušavaju da stignu na sva mjesta. Planiraju da postave kontejnere kako bi tokom zime riješili problem odvoza smeća i iz najudaljenijih seoskih domaćinstava. Imaju devet vozila koja su uvijek aktivna i tri specijalna u rezervi. Tamo gdje komunalni otpad nije mogao da bude odvežen to će biti učinjeno čim se steknu uslovi.

Međutim, građani navode da su trotoari pretvoreni u klizalište.
 
– Stalno pričamo o Evropi, a nikako da se ugledamo na njih. Svugdje se u svijetu diže sva mehanizacija kad su ovakvi uslovi samo mi čekamo da bude minus, da se snijeg okuje led i da onda ništa ne može da se učini – kaže Neda Stankić. Ova Bijeljinka kaže da su trotoari neprohodni i da poseban problem predstavljaju maloj djeci i starijim osobama.

Uprkos oprezu, mnogi su zbog poledice završili u Službi hitne medicinske pomoći sa prelomima ili povredama različitih dijelova tijela. Samo tokom vikenda bilo ih je 15, a povećan broja pacijenata je bio i tokom sedmice.
Doktor Petar Tojić pojašnjava da su najzastupljenije povrede i lomovi  kod mladih podlaktica, koljena, potkoljenica, a kod starijih osoba povrede kuka i zgloba ramena.

Dok građani negoduju u Gradskoj upravi tvrde da je grad korektno očišćen, ali i da vlasnici lokala moraju da počiste ispred svojih vrata kako je i predviđeno odlukom o komunalnom redu.

Gradonačelnik Mićo Mićić kaže da su sve firme, koje imaju vozila za čišćenje  angažovane.

– Osim „Komunalca“, na održavanju puteva i gradskih ulica tokom zime angažovana su još tri preduzeća i za ove namjene iz gradskog budžeta se izdvaja 220.000 KM. Radimo sve što je u našoj moći ali građani moraju znati da ispred svojih objekata na trotoarima moraju očistiti – kaže Mićić.

Opominju vlasnike objekata
Činjenica je da je zbog nečijeg nemara propušten jedini pogodan dan kada se snijeg mogao očistiti u Bijeljini prije nego što se stvorio debeli sloj leda, a da je to bila protekla nedjelja. Budući da je trenutno temperatura tokom dana u plusu radnici pokušavaju da sante leda uklone lopatama.

Na terenu je ovih dana i Komunalna policija koja opominje vlasnike da očiste trotoare ispred zgrada, lokala i poslovnih prostora. Za sada nisu izrekli nijednu novčanu kaznu, ali su izdali 55 naloga za čišćenje snijega zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima lokala. Kazna za fizička lica je 300, ugostiteljske objekte 500, a za preduzeća 1.000 KM.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...