Dolaskom proljeća za predškolce i njihove roditelje na vrata kucaju novi izazovi – vrijeme je za pripremu za upis u prvi razred osnovne škole. Većina roditelja se raduje novom velikom koraku njihovih mališana, ali ono što brine roditelje je da li je dijete zaista spremno za polazak u školu.

Upisom o prvi razred dijete stiče svojstvo učenika te se naglašava da su roditelje dužni da u propisanom roku upišu dijete u školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze.

„Veoma važno je da dijete bude emocionalno kognitivno spremno za sve školske zadatke koji se pred njega stavljaju. Ono što bih istakla da je mnogo važnije od čitanja i pisanja pred polazak u školu jeste ta samostalnost djeteta. Veoma je važno da dijete samostalno odlazi u toalet, da pere ruke, da uzima svoju užinu, da zna gdje mu je torba, da sprema svoje stvari, da rasprema svoje stvari, da zna koji je njegov zadatak, da pamti neke svoje obaveze, da zna koje su mu ustvari obavezed, da zna da komunicira s djecom, da zna da komunicira s odraslima… To je mnogo važnije od onog da li dijete zna da čita i piše pred polazak u školu. On će to naučiti samim polazkom u školu“, rekla je logoped Jelena Tešić.

Ono o čemu treba voditi računa prije polaska u školu su predvještine čitanja, pisanja, brojanja, ali i razvijena fina motorika, odnosno grafomotorika koja je veoma važna za pisanje.

„Kada je u pitanju ta fina motorika i grafomotorika, mi očekujemo već da dijete veže pertle, zatim da zakopčava i otkopčava dugmiće na odjeći, da pravilno drži oloku, da povlači linije od odozgo na dole ili da spaja tačke ili tačkice, da piše s lijeva na desno, da boji u konturi, da je to precizno, da crta ljudsku figuru sa mnogo detalja, da ima oči, obrve, nos, usta, uši, prste, stopala… Kada su u pitanju te predvještine čitanja i pisanja, nama je veoma važno da dijete ima razvijenu analizu i sintezu. Šta to znači? Da zna dijete da riječ rastavi na glasove, da od glasova pojedinačnih sastavi riječ, da zna kojim glasom riječ počinje, kojim se završava, da dati glas prepozna da li je na početku, da li je u sredini, da li je na kraju riječi, da povezuje rime, da zna koja se riječ rimuje sa kojom… Takođe, veoma je važno da zna napisati svoje ime. Dovoljno je da zna napisati svoje ime. To djeca već pišu mehanički. Značajno nam je da pamti pjesmice, da recituje pjesmice. Važno nam je, kada su u pitanju predvještine matematičke, veoma važno je da dijete zna da broji do 20. Ne mora da broji do 100, bitno je da broji do 20 unaprijed i unazad. Takođe, on treba već da poveže količinu sa određenim simbolom broja, treba već da zna dodati neke elemente u skup, oduzeti, razumije pojam dodati i oduzeti“, objasnila je Tešić.

Dijete pred polazak u školu već bi trebalo da zna da se orijentiše, da razlikuje pojmove naprijeded, nazad, pored, iza. Ukoliko dijete ima problem s izgovorom određenih glasova, svakako je potrebno potražiti stručnu pomoć logopeda.

„Obično je to par mjeseci. Dođu mi djeca koja pravilno ne izgovaraju od 8 do 10 glasova i oni očekuju da se to za 2 do 3 mjeseca do škole riješi, da dijete artikuliše sve glasove pravilno. Dijete što duže nepravilno izgovara glasove, to njemu već prelazi u naviku i to zahtjeva dužu korekciju. Zavisi od djeteta, neke glasove će prije da koriguje, manje će biti potrebno vremena, a za neke će biti potrebno duže vremena da koriguje. Svakako biće potrebno manje vremena, nego kod djece koja su starija. Nije samo bitan govor, veoma je važno sve ono što prethodi govoru – da li dijete razumije naloge, da li dijete ostvaruje kontakt očima, da li ima interakciju sa drugom djecom, kakva je njegova igra, da li on ima tu simboličku igru, da li se igra kobajagi igara, da se igra da je ljekar, učitelj… Veoma važno je da ima i motornu i verbalnu imitaciju. Sve to prethodi pojavi prve riječi“, rekla je Tešić.

U prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra u tekućoj godini navršavaju šest godine i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi. U prvi razred se upisuje i dijete starije od šest godina koje je zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu. Zdravstvenu sposobnost djeteta pri upisu u prvi razred utvrđuje zdravstvena ustanova i o tome izdaje nalaz i mišljenje. Komisiju za upis djece u prvi razred formira nadležni organ opštine, a čine je ljekar, pedagog i psiholog u školi, nastavnik razredne nastave u školi. Na traženje roditelja i na osnovu rješenja komisije u prvi razred mogu biti upisana i fizički i psihički razvijena djeca, koja do kraja tekuće kalendarske godine navršavaju šest godina. Rješenje komisije je konačno. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име