Baklava za Ginisa teška 800 kg

Datum:

Share post:

U okviru manifestacije Gastro Show danas je u Tuzli predstavljena baklava teška 800 kilograma.  

Organizatori poručuju da ova slastica ulazi u konkurenciju za najveću na svijetu, a isječena je na 15.200 komada.

Po jedan komad baklave namijenjen je rudarima koji danas obilježavaju svoj dan, ali i prvačiće iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona, zatim Velike Kladuše, Zenice i Odžaka.

Organizatori su istakli da je baklava pripremana proteklih nekoliko dana, po tradicionalnom receptu starom nekoliko decenija.

– Mnogo vremena i truda je uloženo kako bismo baklavu napravili onako kako su je pripremale naše bake i majke po originalnom receptu. Učestvovalo je 15 izvrsnih kuvara i slastičara koji su radili deset dana – naveo je Šerif Abdiji, čiji je tim pripremao tradicionalnu baklavu. 

Portparol manifestacije Gastro Show Vedran Jahić kaže da je baklava nominovana za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svijetu.

– Nalazimo se u periodu darivanja, a Udruženje Zmajevo srce željelo je spojiti ugodno s korisnim, pa smo na 21. decembar, Dan rudara željeli sve građane počastiti s najvećom baklavom na svijetu – rekao je Jahić.

U ovoj tradicionalnoj slastici pored rudara i osnovaca uživaće i štićenici tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kao i Dječje javne kuhinje u Lukavcu.

U okviru Gastro Showa upriličen je i bogat zabavni program, a da li je tuzlanska baklava ušla u Ginisovu knjigu rekorda biće poznato naknadno.

Izvor: rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zvezda je ponovo šampion Srbije: Olajinka i Šerif ovjerili 35. titulu prvaka

Crvena zvezda je šampion Srbije sedmi put u nizu! Četiri kola prije kraja Superlige, tim Vladana Milojevića je...

Branislav Borenović uputio čestitke Milošu Vučeviću „Uvjeren sam da će SAVLADATI SVE IZAZOVE, a da će Srbija nastaviti putem napretka i razvoja“

Upućujem iskrene čestitke g. Milošu Vučeviću povodom izbora na poziciju predsjednika Vlade Republike Srbije. Rekao je ovo na društvenoj...

OTKAZANI BROJNI LETOVI Snažno nevrijeme ponovo zahvatilo Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubai ponovo je zahvatio pljusak, a avio-kompanija Emirejts bila je prinuđena da otkaže...

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLJA TVOJA (Veliki Četvrtak)

Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih...