AGRO SAVJET: Pepeo i kreč u zaštiti biljaka koristi sve više povrtara

Datum:

Share post:

Rano proljeće izmamilo je poljoprivrednike u bašte i na oranice kako bi zemlju pripremili za sjetvu, a već zasejano povrće zaštitili. Brojni povrtari, poput Slavka Damljanovića već uveliko na svojim parcelma.

– Ja sam već posjao grašak, preventivno sam sipao pepeo kako bi sve bilo ekološki čisto i zdravo. Pored graška, posjao sam luk, šargarepu, peršun, zelenu salatu, krompir… U mojoj bašti je sve organski, jedino ću hemijske preparate koristiti za krompir zbog zlatice – rekao je za RINU Slavko Damljanović iz Ljubića.

On je istakao da je parcelu u kojoj sisje povrće oplemenio krečom zbog crva, a a zbog kvaliteta zemljišta. Kada je u pitanju povrće, struka savjetuje pre svega primjenu preventinih mjera, kako bi se spriječila pojava bolesti i štetočina.

– I plodored može biti jedan od mjera zaštite, znači smjena usjeva četvorogodišnji i petogodišnji plodored. Inače, s obzirom na to da je u našem kraju u povrtarstvu najviše zastupljena proizvodnja krompira, važno je povrtarima skrenuti pažnju da je najveća štetočina krompirov moljac, posebno u krajevima u dolini Zapadne Morave – rekla je Ljiljana Stojković Jovanović, savjetodavac za zaštitu bilja Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak.

Ona dodaje da su najugroženije sorte krompira one koje se vade krajem avgusta i početkom septembra.

Preventivne mjere koje bi mogle da stave pod kontrolu ovu štetočinu su najpre izbor sorte krompira iz ranijih rokova setve, zatim seme mora biti zdravo, kao i primjena četvorogodišnjeg i petogodišnjeg plodoreda, istakla je Jovanovićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

OJAČAJTE SVOJU KRV Ako ste anemični konzumirajte ovih 6 namirnica

Naše tijelo samostalno ne proizvodi željezo pa je potrebno odabrati kvalitetne, nutritivno bogate namirnice koje će vašem tijelu...

Bijeljina Sofija Rakić apsolutni prvak BiH

Najbolja tamičarka Streljačkog kluba "TRB" iz Bijeljine, Sofija Rakić, ostvarila je fantastičan rezultat, objedinivši sve titule pojedinačnog prvaka...

Morbilama zaraženo 93 lica, najviše u Bijeljini

U Republici Srpskoj prijavljena su 93 slučaja oboljelih od morbila, od kojih najviše u Bijeljini – 65, te...

Djevojčice dolaze u kratkim suknjama, a dječaci u bermudama: Ovo su pravila oblačenja u školama, ako nisu ispoštovana NEOPRAVDANI ČAS

Nema ko se nije obradovao proljećnim temperaturama iznad 20, pa skoro i 30 stepeni. Ovaj period najpopularniji je...