U Trebinju se od 20. do 22. marta održava peti Samit energetike (SET) pod sloganom “Energetska povezanost zapadnog Balkana”, vodeći regionalni događaj koji ubrzava tranziciju energetskog sektora na čistu energiju. Naša kompanija “Lykos Balkan Metals”(LBM) je ove godine na samitu u Trebinju bila ponosni sponzor panela “Razvoj sektora prirodnog gasa i mogućnosti korištenja prirodnog gasa kao prelaznog goriva u procesu dekarbonizacije Zapadnog Balkana”.

“Dekarbonizacija energetskog sektora i snadbijevanje čistom, pristupačnom i sigurnom energijom su najvažniji za dostizanje klimatskih ciljeva u 2030. i 2050. godini. Ujedno, studije su pokazale da proizvodnja metala potrebnih za obnovljive izvore energije kao što su solarna i energija vjetra, treba da se poveća čak dvanaest puta do 2050. godine. Stoga su Lykos Balkan Metals i kompanije koje se bave geološkim istraživanjima neizostavan dio procesa zelene tranzicije ” poručio je, između ostalog, u uvodnom izlaganju Mladen Lujić, direktor kompanije LBM. 

Lujić je predstavljajući Lykos Balkan Metals na samitu u Trebinju istakao nevjerovatan značaj geoloških istraživanja, rudastva i geologije uopšte, na svijet kakav danas poznajemo i na budućnost koja nije moguća bez istih.

“Očekuje se da će svijetu do  2040. godine za zelene tehnologije biti potrebno četiri puta više kritičnih metala nego danas da bi se uopšte približilo ispunjavanju nultih ciljeva karbonskog otiska.  Informacija o tome kojim resursima raspolažemo daje nam šansu da dugoročno planiramo u smislu korištenja sopstvenih resursa i smanjivanja zavisnosti od drugih država. Trebamo biti svjesni da ukoliko želimo u budućnosti koristiti  zelene tehnologije,  ključno je da znamo, ne samo kojim mineralnim resursima raspolažemo, već i kojim strateškim sirovinama raspolažemo, a koje su ključne za ove tehnologije.  Dakle, u interesu svake države je da raspolaže ovim informacijama. Obzirom da se detaljna geološka istraživanja finansiraju stranim ulaganjima, jer su u pitanju milionske investicije, kompanije poput naše dolaze na tržište. Dolaskom naše kompanije u Republiku Srpsku uloženo je više od 15 miliona maraka direktnih investicija.“, pojasnio je Lujić.

Prisutnima smo predstavili viziju LBM, a to je, da ostanemo lideri u oblasti geoloških istraživanja plemenitih i obojenih metala u Republici Srpskoj (BiH) i konkurentna kompanija u ovom dijelu Evrope. Kao odgovoran investitor, svojim poslovanjem želimo pozitivno da utičemo na unapređenje zajednice u kojoj poslujemo, poštujući najviše svjetske standarde zaštite životne sredine i zaštite zdravlja ljudi.  Na SET-u su učestvovali svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vrhunski stručnjaci iz oblasti energetike i čelni ljudi domaćih kompanija i institucija, kako bi podijelili ideje koje stvaraju nacrte za održivu budućnost.

“Jasno je da će svijet za nekoliko godina povećati potrebe za energijom nekoliko puta i zato moramo da idemo u korak sa savremenim trendovima. Energija je kapital budućnosti “, poručio je Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom ceremonije otvaranja.

Trenutno je u Srpskoj potpisano više koncesionih ugovora za izgradnju hidro, solarnih i vjetro elektrana koji će proizvoditi ukupno 1790 megavat časova struje, a vrijednost investicija je 4, 3 milijarde maraka.

“To je najveća prednost i razvojna šansa Srpske, koja je zamajac i ekonomske i svake stabilnosti. Najviše tih objekata radi se na podrčuju Hercegovine koju očekuje preporod, ali ne zapostavljamo ni druge regije”,  naveo je ministar Energetike, industrije i rudarstva Srpske Petar Đokić.

SET je za tri dana okupio oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja i više od 200 kompanija. Održan je niz panela, razgovora, kao i poslovnih susreta na marginama samita sa investitorima iz Kine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Turske, što je dobra prilika da se upoznaju sa domaćim potencijalima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име