Danas je u Bijeljini potpisan Sporazuma o saradnji između Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Novosibirskog Državnog Pedagoškog Univerziteta (Novosibirsk State Pedagogical University).

„Mi smo napravili prije nekoliko mjeseci prve kontakte sa univerzitetom i fakultetom iz Novosibirska. Tu je koleginica Ana koja je bila naš gost u okviru 30 godina fakulteta i našeg naučnog skupa. Tu smo vodili neke preliminarni razgovore, a dogovorili da realizujemo tu aktivnost kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji i dogovora za neke aktivnosti. Ja ću samo nagovijestiti da u okviru ovog memoranduma imamo već u planu da napravimo saradnju u smislu razmene studenata, prije svega, i nastavnog kadra u okviru njihove ljetne škole. To je u planu da se održi tokom septembra, gdje bi naših 10 do 15 studenta i bar dva profesora bili njihovi gosti. Kasni bismo napravili aktivnost gdje bi oni bili naši gosti, mi bi bili domaćini i to je neki prvi korak saradnje koji smo dogovorili, a ono što je, možda, još značajnije i bitnije je da u perspektivi, nakon tih aktivnosti, idemo u realizaciju formiranja ili osnivanja Ruskog centra u Bijeljini. Ono što je nama jako bitno je da u Novosibirsku, osnujemo ili pokrenemo Srpski centar“, rekao je dekan Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević.

Dekan Univerziteta u Novosibirsku prof. dr Ekaterina Kostina zahvalila se bijeljinskom fakultetu na saradnji, toplom prijemu i sporazumu koji su potpisali.

„Naši prvi koraci su počeli, zapravo, učešćem našeg profesora, uvažne profesorice Ane Vasiljevne, na bijeljinskoj konferenciji i njeni su utisci bili pozitivni. Posjeta profesora Ane Vasiljevne ovoj instituciji i konferenciji, zapravo, je bila početna tačka i ona se trudi da drži dobar kontakt sa kolegama. Sporazum koji danas potpisujemo  produbljuje saradnju između naše dvije institucije“, rekla je dekan Kostina.

Prof. Ana Vasiljevna Cepkova istakla je da je saradnja počela sa naučne strane, putem konferencije, ali da joj je drago što se ta saradnja nastavlja razmjenom studenata i profesora, jer su lični kontakti garant dobe budućnosti i saradnje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име