-Za deceniju postojanja „Filipovanje“ je za sremske i semberske biblioteke sakupilo oko tri hiljade knjiga i objavilo je i dvije knjige poezije „Guslar po sjećanju“ i „Uhođenje Filipa Višnjića“, rekao je Tihomir Nestorović.

Poštovaoci djela velikog srpskog epskog pjesnika Filipa Višnjića iz Semberije i Srema, okupljeni u Udruženju „Filipovanje“ zasadili su jasen u blizini groba svoga slavnog zemljaka u sremskom selu Višnjićevo.

Drvo jasen je značajno vezano za pjesnikov život, jer je veoma zastupljeno u semberskoj ravnici, posebno u ataru sela Međaši u kome je Filip živio sve do 1809. godine.

Sa dvoje djece, sinom i kćerkom, 1813. godine Filipa je iz mačvanskog sela Ravnje prešao rijeku Save i nastanio se u sremskom selu Grk.

Tihomir Nestorović, Đorđe Slavinjak

Grk, sada Višnjićevo, veliko je ravničarsko selo od čijeg atara počinju nepregledne šumame hrasta i jasena. U bilzini Grka rastao veliki jasen pod kojim se se Filip Višnjić odmarao i napasao kowa. Po tim gorostasnim drvetom sastavljao svoje epske pjesme, a  činio je to godinama, sve do upokoijewa. Stari jasen je bio i pjesnikovo polazište na duga putovanja.

– Veliki jasen je za Sremce, posebno za nas iz Grka, sela koje ponosno sada nosi ime Višnjićevo, a u kome počiva slavni pjesnik, stajao je skoro stotinu godina iza Filipa.

Pao je nečujno jedne noći. Odlučeno je da se ne korist, sada Iz njegovog stabla niču nove mladice koje nas podsjećaju na slavnog pjesnika – kaže Đorđe Savinjak, inicijator akcije sađenja novog jasena u Višwićevu i učesnik „Filipovanja“.

Sadnica mladog jasena donesena je iz starog Filipovog zavičaja, iz Semberije, iz šume nedaleko od ušća rijeke Drine u Savu, čime je postavljena još jedna čvrsta veza između ove dvije ravnice.

Sađenju jasena u blizini Filipovog groba prisusatvovali su predstavnici javnog, duhovnog i kulturniog života sela Višnjićevo, opštine Šid, te ravnica Semberije i Srema.

Uduženje kulturnih stvaralaca pod imenom „Filipovanje“ ili „Na Filipovom putu“ okuplja stvaraoce i poštovaoce pjesnikovog djela iz Semberije, Srema, Jadra, zvorničkog Podrinja, Majevice i Mačve.

– Na prvom u Višwićevu oko jednog stola okupilo se desetak novinara i književnika, a sada programe „Filipovanja“ prati veliki broj poštovalaca djela Filipa Višnjića i okuplja veliki broj kulturnih stvaralaca Semberije, Srema, Mačve, Jadra, Podrinja i sa legendarne planine Majevice – s ponosom kazuje Đorđe Slavinjak.

-Za deceniju postojanja „Filipovanje“ je za sremske i semberske biblioteke sakupilo oko tri hiljade knjiga i objavilo je i dvije knjige poezije „Guslar po sjećanju“ i „Uhođenje Filipa Višnjića“, rekao je Tihomir Nestorović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име