Načelnik Odjeljenja za finansije opštine Šamac Velimir Andrić rekao je Srni da je prošlogodišnji budžet opštine, koji je iznosio nešto više od 12 miliona KM, izvršen je 97 odsto, što pokazuje da je planiran realno.

On kaže da je bio nešto manji priliv od PDV-a u odnosu na prvobitni plan, neporeski prihodi su bili 1,2 miliona KM i nešto su manji od plana u segmentima gdje oni na to nisu mogli uticati.

„Oko 50.000 KM manje smo imali od prikupljenih naknada za izvađeni materijal iz vodotokova, očekujemo jednu ratu za nerazvijene opštine od 22.000 KM, a prihodi od `Slobodne zone` koja pripada opštini Šamac manji su za oko 30.000 KM zbog smanjenja prometa usljed otvaranja graničnog prelaza Svilaj. Kada uzmemo sve to u obzir, mi smo na istom ili nešto višem nivou u odnosu na godinu dana ranije, što je rezultat rada Opštinske uprave“, kaže Andrić.

On je napomenuo da u prošloj godini nisu imali priliva po osnovu sudskih izvršenja za poreze i naknade koje su dužni opštini za bivša privatizovana preduzeća, što očekuju u prvoj polovini 2024. godine.

Andrić ističe da je naplata po osnovu poreza na nepokretnost na nivou 2022. godine.

„Možemo reći da smo zadovoljni realizacijom budžeta. u nominalnom iznosu realizacija ili izvršenje budžeta iz godine u godinu raste i to je pozitivan trend koji ćemo 2024. sigurno uspjeti da nastavimo“, rekao je Andrić.

Andrić kaže da je plan za 2024. godinu nastavak aktivnosti da se prikupe veći prihodi po osnovu poreza, što će biti evidentno već u prvih šest mjeseci.

„Nadamo se da će negativna pojava koja se ticala svih opština u Republici Srpskoj, a to je manji priliv po osnovu PDV-a, u ovoj godini biti bar anuliran, kako bi mogli u skladu sa planom budžeta koji usvojen po instrukcijama Ministarstva finansija završiti 2024. godinu u pozitivnom trendu“, kaže Andrić.

On očekuje da će prihodi i redovni prihodi beskreditnih sredstava narasti na više od 11 miliona maraka što je značajno za opštinu Šamac i što će verovatno biti najveći iznos budžeta od poslijeratnog perioda do sada.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име