Sinoć je u punoj Velikoj sali Centra za kulturu „Semberija“ održan koncert Udruženja „Bogojavljenska noć“ pod nazivom „Put predaka, blago potomaka“. 

„Mi se svi kolektivno radujemo što smo uspjeli da realizujemo, prije svega, ovaj koncert iako su praznici, iako nas dosta i nije tu večeras prisutno. Međutim, mi smo u velikom broju se okupili i potrudili da ljudima približimo našu tradiciju i običaje koje, zaista, vjerno čuvamo. Smatram da je naš koncert, svakako, bio uspješan i prethodne dvije godine i da ćemo uspjeti da prosto približimo ljudima našu vjeru i tradiciju onako kako je mi vidimo“, rekla je predsjednik Udruženja „Bogojavljenska noć“ Violeta Krajišnik.

Milenko Vidaković iz Banje Koviljače, jedan od učesnika, guslama se bavi već duži niz godina i, kako kaže, čast mu je da je učestvovao na ovom koncertu.

„Ukratko ću reći što se tiče gusala i prenošenja na mlađe kategorije stanovništva i djeci koja se dosta vraćaju guslama i tradiciji našu, da mi je čast što sam se održao i ja kao mali, evo do dan danas da pjevam uz gusle i sviram. Jednostavno mogu prenijeti svoje neko znanje na mlađe koji žele da se bave guslama“, rekao je Vidaković.

Dunja Blažić, umjetnički rukovodilac Etno grupe „Lozice“ iz Loznice rekla je da godinama sarađuju sa Violetom i Cvijom Krajišnik i da im je zaista drago zbog poziva za učešće na koncertu.

„Mi postojimo osam godina, ali za početak smo radili obrade, starih zapisa… To je i dalje na našem repertuaru. Međutim, imamo i svojih autorskih pesama. Izdale smo jedan CD, gde je naša 21 pesma posvećena Prvom svetskom ratu, Drugom svetskom ratu u našem kraju i Srbiji i u narodnom duhu. Sada spremamo pitanje Kosova, vreme Turaka u našem kraju…“, istakla je Blažić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име