Evo kako bi trebao da izgleda rad Vrtića i Visokoškolskih ustanova u RS

Datum:

Share post:

U Institutu za javno zdravstvo RS objavili su Uputstva za postepeno ublažavanje mjera.

Rad u Visokoškolskim ustanovama bi trebao da izgleda ovako:
 

– Završiti školsku godinu putem on line formata, za sve metodske jedinice koje obuhvataju vizuelni efekat uraditi video linkove i učiniti dostupnim svim studentima.
– Ukoliko postoji potreba da se neke  metodske jedinice predstave vizuelno, a nema mogućnosti predstavljanja putem video linka, planirati ove aktivnosti za posljednje dvije nedjelje juna ili u prvoj nedjelji jula, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.
– Planirati rokove za ispite prema Uredbi o dopuni Zakona o visokom obrazovanju i sa zakonski određenim brojem rokova. Ukoliko postoji mogućnost ispiti se mogu organizovati i na druge načine.
– Donijeti uputstva na nivou univerziteta i fakulteta o organizaciji i izvođenju ispita na druge načine.
– Kada se organizuju ispiti sa kontaktom, uključujući i prijemne ispite za upis studenata,  neophodno je sprovoditi mjere: dezinfekcija ruku na ulazu u prostore, fizička distanca od dva metra, sa smještajem studenata u svaki drugi red i u svaku treću klupu, sa upotrebom maski za studente i nastavnike, mjere lične i respiratorne higijene,
– Pooštrena higijena svih prostorija, obavezna dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.
 
Uputstvo za postepeno ublažavanje mjera  u Vrtićima:
Prije početka rada neophodno je izvršiti čišćenje i  dezinfekciju kompletnog  prostora, površina, igračaka, kreveta i dr.
– Kod  dolaska,  svakodnevno se vrši jutarnja trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti i mjerenje temperature (bezkontaktni toplomjer) od strane zaposlenih vaspitača.
– Djeca sa respiratornim simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, se ne primaju u vrtić, do ozdravljenja.
– Na ulazu u vrtić mora da stoji  kutija sa dezinfekcionim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku u vrtić.
– Vrši se obavezna dezinfekcija vrata, kvaka, podova i sanitarnih čvorova  dva puta dnevno, po potrebi i češće.
– Zaposleno osoblje, uključujući i osoblje za pripremu i podjelu obroka, treba koristiti ličnu zaštitnu opremu (radna uniforma, maska, rukavice) uz redovno provođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene.
– Zaposleni stavljaju maske nakon ulaska u vrtić a rukavice nakon pranja ruku kod dolaska u vrtić. Kada se skinu, iste se ne smiju koristiti ponovo. Upotreba maske i rukavica ima svoju funkciju tri do četiri časa, nakon čega se vrši skidanje i odlaganje u namjenske kese postavljene u kante sa poklopcem koje će biti izvan doticaja djece i obilježene za tu namjenu. Ukoliko dođe do oštećenja ili onečišćenja maske i rukavica, iste se odmah mijenjaju.
– Pranje ruku djece organizuje se svaki sat vremena, po potrebi i češće.
– Odmah po dolasku djecu razmještati  po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razrjeđenje smještaja i boravka (maksimalno 10 djece u jednoj grupi).
– Igre i rad sa djecom se trebaju organizovati u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan  vrtića, u dvorištu.
– Poštovanje mjera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku  djece, te obavezna  upotreba maski i rukavica kod zaposlenih i kod roditelja prilikom dolaska/odlaska u/iz vrtića.
– Pooštriti higijenske mjere u procesu pripreme, transporta i podjele hrane, uz pojačan inspekcijski nadzor.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa Patrijarhom Porfirijem

Predsjednik Vlade Miloš Vučević izjavio je danas da mu je drago što je svoj prvi zvanični sastanak na...

VIŠKOVIĆ: Srpska je finansijski stabilna

Srpska je finansijski stabilna. Od kraja 2018. godine do danas penzije su povećane za 60,1 odsto, a plate...

Aktiv žena SP Bijeljina organizovao akciju podjele vaskršnjih jaja (foto)

U susret Vaskrsu, najvećem hrišćanskom prazniku, Aktiv žena Socijalističke partije, Gradski odbor Bijeljina, organizovao je danas akciju pod‌jele...

Preminuo sveštenik Vojislav Vojo Čarkić – Pop Žućo

Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao "pop Žućo", preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je u Srpskoj...