Čuvar legendi iz Semberije

Datum:

Share post:

Milivoje-Šiljo Tomanić (65) iz Velina Sela u Semberiji lepo pripoveda. Zato uvek oko njega ima pažljivih slušalaca, jer on, pored ostalog, zna sve legende i o tajanstvenoj močvari Gromiželj –  jedinstvenom prirodnom dragulju Semberije i Republike Srpske.

Niko u Velinom Selu i u Semberiji ne zna kada je i zašto Milivoje Tomanić dobio nadimak Šiljo. Ne zna ni on sam. Pamti ga još iz najranijeg detinjstva.

Po tom nadimku je i prepoznatljiv, pa ga svi, bar oni stariji Velinci, tako i oslovljavaju. Šiljo je prepoznatljiv i po propovedanju, posebno o prošlosti zavičaja.

Zbog toga je uvek drag sagovornik koji, od kada je u močvari Gromiželj, nedaleko od njegove kuće, pronađena raritetna riba mrguda, sve češće zalaze u Velino Selo, u Raču, Brodac i na tajanstvenu baru. Zbog toga je i nazvan „živom encikopedijom ovoga dela Semberije“.

Gromiželjsko blago i bela čaplja
Potanko kazuje o potonulom selu bezbožnika, o nestalim svatovima, gromiželjskom blagu, o beloj čaplji – o davno iščezlom svetu koji se, tačno u ponoć na Bogojavljenje, ali i na pravoslavni praznik Makivije 14. avgusta, javlja iz dubine Laketića vira.
– Čudan je Gromiželj  Liči mi na uspavanog diva koji se, s vremena na vreme, protegne. U stvari, kada se pojave veliki zemljotresi na Balkanu voda na Laketića viru proključa, povremeno potone i dio trase željezničke pruge Šid – Bijeljina – ispričao je Šiljo Tomanić.

Tajanstvena plavičasta svetlost
Tomanić priča da kada se iz dubine Laketića vira javi taj tajanstveni svet pojavi se plavičasta svetlost.
– Potrebno je da se na tom mestu zabode štap i da se ujutru, dok je još rosa, pronađe, tragom koji je ostao u travi, životinja koja je tuda obnoć prošla. Nju je neophodno uloviti i žrtvovati, pa će se onda na mestu gde proboden štap pronaći basnoslovno gromiželjsko blago. Iskreno, to se još nikome nije posrećilo, ali je lepa priča – kaže Tomanić.

Za sada, kako je ispričao, ostala je tajna koliko je dubok Gromiželj i planira da je izmeri, ali kako navodi, to je težak poduhvat.

–  Skoro je da nema stope zemlje u našem kraju, u samom uglu ravnice gde se plahovita Drina uleva u reku Savu, a da za njega nije vezana neka priča iz prošlosti, neka legenda ili mit. Upamtio sam dosta, pa sada to kazujem mlađim, ali i svima koji me za to pitaju – kaže čovek iz ravnice koga voli i hoće priča.

Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DR ALEKSANDRA MIJATOVIĆ: Sa prvim simptomima alergija, potrebno je posjetiti doktora (video)

Za portal Dešavanja u Bijeljini, o periodu alergija, samim alergijama i liječenju, pričala je dr Aleksandra Mijatović, specijalista...

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2024: Povratak u neogruevizam?

U Republici Sjevernoj Makedoniji će se 8.maja 2024.godine održati drugi krug predsjedničkih izbora i redovni parlamentarni izbori.  Na izborima, prema...

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13...