Evidentno je da se vrijedno radilo na uređenju zelenih površina i zelenila u gradu, odnosno da je urađeno jesenje održavanje. Šta je urađeno tokom ove jeseni (koji prostori u gradu) ?
Da, iza nas je jedan jako uspješan i produktivan period. Imali smo jako dug period tople jeseni, a samim tim produžio se period i košenja javnih površina, grabanja lišća koji je jako bitan element mjere njege kako bismo sačuvali naše travnjake, pored ovih aktivnosti, prisutno je i orezivanje dvorednih i žbunastih biljaka. Takođe, posvetili smo se i oplemenjivanju javnih površina jesenjnim cvijećem i drvorednim sadnicama, kao što ste mogli da primjetite, kružni tokovi, centralni dio Grada, trg, žardinjere dobile su svoj novi jesenji izgled, oplemenjivanjem jednogodišnjim i višegodišnjnim biljkama.

Posječeno je dosta starog i trulog drveća, na čijem mjestu je posađeno ili će biti posađeno mlado?
Da, nažalost u okviru održavanja zelenila, susrećemo se i sa takvim situacijama kada se biljka usljed različitih faktora ne može spasiti, da se tako izrazim, ti faktori mogu da budu fiziološki, entmoliški ili mehanički. Na osnovu naših procjena tada pristupamo uklanjanju tog stabla. Moram da napomenem, da sve što se radi po pitanju zelenila a naročito uklanjanja stabala, radi se planski, smisleno i odgovorno. U toku novembra mjeseca, Grad Bijeljina je posadio 62 drvoredne sadnice, izvršena je dopuna drvorednih sadnica u ulicama Srpske vosjke, Kruševačka, u ulici Vojvode Stepe, Gradski Park, park prijateljstva Bijeljina – Langenhagen, gdje se prethodno vršilo uklanjanje loših sadnica, takve aktivnosti ćemo nastaviti i u narednom periodu.

U toku ove godine, posađeno je preko 700 stabala, kroz različite akcije Gradske uprave. Tokom aprila mjeseca, u okviru akcije april mjesec čistoće, koju Grad organizuje svake godine, Gradska uprava je zajedno u saradnji sa društveno odgovornim preduzećima, udruženjima građana, javnim preduzećima posadila preko 350 stabala, dok je tokom novembra mjeseca ispred Odjeljenja za lokalni i ekonomski razvoj, izveden dio strateškog koncepta „Green Bijeljina“ „Zeleni novembar“ gdje su se sadile sadnice u saradnji sa Zajednicama etažnih vlasnika, osnovnim školama i vrtićima.

Nakon olujnih vjetrova Bijeljina je imala mnogo problema sa slomljenim granama, u kakvom je stanju Gradski park?
Nažalost, svjedoci smo klimatskim promjenama, naročito u poslednjne vrijeme, kada smo se suočavali sa jakim vjetrovitim udarima. Nakon oluje, vršeno je uklanjanje suvih, oštećenih grana, moramo uzeti u obzir da je naš Gradski park jedan od najvećih u RS, starosti preko 130 godina i da broji preko 700 stabala. Na osnovu vizuelne procjene stručnjaka, vršena su uklanjanja kritičnih tačaka u Gradskom parku, takođe u svrhu obezbeđivanja sigurnosti, prevashodno, posjetilaca parka, a zatim i u cilju obezbeđivanja trajnosti parka, u planu je izrada Studije zaštiite Gradskog parka, koja podrazumjeva procjenu zdravstvenog stanja biljaka, gdje će se izvršiti snimanje svakog stabla uz upotrebu rezistografa ili topografa i dati ocjenu o njegovom zdravstvenom stanju i predložiti potrebne mjere zaštite.

Da li su Gradska Uprava i Komunalac u svakom momentu pripravni u slučaju da opet dođe do slične situacije?
Naravno, sva lokalna preduzeća – Patriot, Komunalac i službe u nadležnosti Grada Bijeljina su uvijek u pripravnosti u cilju bezbjednosti građana.

Bijeljina je ispred svoje zgrade Gradske uprave dobila svoje ptice. Odakle ideja za ovakvu jednu novinu?
Ideja potiče ispred odjeljenja za Stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine. U toku jesenjeg održavanja, javila se ideja za rekonstrukcijom centralnog dijela Trga, konkretno misleći na cvjetne površine. Inspiracija za oblik se javila iz Grba Grada Bijeljina, na kome se nalaze dva bijela goluba raširenih krila, a opšte je poznatna činjenica da je golub simbol mira, ljubavi, nade i obnove. Ideja je naišla na lijepe reakcije i podršku, pa se pristupilo realizaciji, formiranju pravilnog oblika, zasnivanju travnjaka, sadnji biljnog materijala, tokom proljetnjih mjeseci ideja će biće predstavljen u svom pravom obliku.

Šta je u planu za narednu godinu?
U toku naredne godine, planirane su jako lijepe aktivnosti, kao što ste već upućeni Grad Bijeljina dobija novi park u naselju Knez Ivo, u MZ Ledinci, gdje ćemo u toku naredne godine započeti radove na realizaciji, sprovodiće se prva faza realizacije radova. Takođe, trudićemo se da tradicionalne akcije kao što su april mjesec čistoće poboljšamo, vršiće se dopune i zasnivanja novih drvoreda, novim školovanim drvorednim sadnicama. Takođe, trenutno se radi na projektima koji su još uvijek u fazi razrade, o kojima ćemo vas blagovremeno obavjestiti.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име