Posle neprocenjivih trenutaka provedenih sa svojim ljubimcima, nakon što ste sa njima podelili svoj dom, svoje srce, svoj život – nema ničeg potresnijeg nego gledati ih kako odlaze. Teška srca, moramo da se suočimo sa surovom stvarnošću i prihvatimo da ni mi, kao ni naši ljubimci, nismo besmrtni.

A jedna od najtežih odluka je sigurno eutanazija. Onda kad je bolest neizlečiva, kada pas ili maca već ne mogu da žive normalno, kada se pomoć u odlasku smatra humanom… Znamo da je izuzetno teško, gotovo nepodnošljivo. Ipak, svi moramo da budemo uz njih, pored svojih odanih prijatelja u poslednjim trenucima, ma koliko to teško moglo biti. I jedan veterinar objašnjava zašto je toliko važno…

„Kada ste vlasnik kućnog ljubimca, neizbežno je, u većini slučajeva, da vaš ljubimac ode pre vas. Dakle, ako i kada morate da povedete svog ljubimca u veterinarsku ambulantu na humani kraj bez bolova, želim da svi znate nešto: bili ste centar njihovog sveta čitav život! Oni su možda samo deo vas, ali sve što znaju jeste to da ste vi njihova porodica. I molim vas da ne ostavljajte ih tada…ne dozvolite da odu sami jer je vama preteško…ne ostavljajte ih“, rekao je veterinar, koji je očito imao puno iskustva sa pretužnim i uplašenim dušama, čiji vlasnici nisu bili uz njih.

Ne terajte ih da pređu iz života u smrt u sobi sa nepoznatim ljudima, na mestu koje im se ne sviđa. Oni pretražuju svako lice u sobi za voljenom osobom. Ne razumeju zašto ste ih ostavili kad su bolesni, ostareli ili umiru, i kada im je potrebna vaša uteha. Ne budite kukavica, molim vaa”, apeluje.

BUDITE UZ SVOJE ČLANOVE PORODICE, DO ZADNJEG TRENA. To je najmanje što možemo učiniti za svoje verne prijatelje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Djole.dog

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име