Danas je u Bijeljini predstavljeno Filantropsko udruženje „PEGAZ“ koga su osnovali ambasadori čovjekoljublja Natalija Cimeša, Aleksandar Bugarinović, Tatjana Berberović, Mladen Cimeša, Svetlana Tomić, Bojan Sarić, Zoran Brkić, Milan Nikolić, Radiša Petrović, Nermin Zejnilović, Miroslav Mića Vujanović, Žarko Stevanović i Želimir Tešić.

„Danas želimo sa vama podijeliti rad i ostvarenja našeg Udruženja, ali i istaći važnost filantropije u društvu. Naše Udruženje ima za cilj pružiti pomoć i podršku zajednicama u kojim djelujemo. Kroz svoje programske inicijative, nastojimo ostvariti pozitivne promjene i doprinijeti boljem svijetu oko nas. Bez obzira na veličinu našeg Udruženja, želimo naglasiti da svaka osoba može biti filantrop. Ne morate biti bogati ili moćni da biste pomogli drugima. Filantropija je u životnom stilu, u raširenim rukama i otvorenom srcu. Može se reći da su filantropi ambasadori koji promovišu čovjekoljublje. Takođe, želimo napomenuti da svi ovi ljudi dolaze iz različitih profesija. Ta činjenica predstavlja ogromnu prednost zbog umrežavanja, učenja jednih od drugih i dijeljenja ideja, kao i boljeg uvida u problematiku društva iz perspektive različitih profesija“, rekla je Tatjana Berberović, predsjednik novoosnovanog udruženja.

Njihovi ciljevi uključuju:

1.Doprinos društvenom napretku: Poboljšati kvalitet života zajednice ili rješavati društvene probleme. To može uključivati podršku edukaciji, zdravstvu, socijalnim kategorijama, zaštiti životne okoline i drugim oblastima.

2. Pružanje pomoći u hitnim situacijama: Pomaganje ljudima u kriznim situacijama, kao što su prirodne nepogode, epidemije ili ratovi. Cilj je pružiti brzu i učinkovitu pomoć onima kojima je ona potrebna.

3. Podrška istraživanju i inovacijama: podrška u istraživanjima i inovacijama u različitim oblastima, kao što su medicina, tehnologija, umjetnost i ostale naučne oblasti. Cilj je podsticati napredak i razvoj, te pružiti podršku talentovanim pojedincima i idejama koje mogu imati značajan uticaj na društvo.

4. Podizanje svijesti i promjena stavova: podizanje svijesti o određenim problemima ili važnim pitanjima. Fokus može biti promjena stavova i praksi kako bi se storilo društvo koje je inkluzivno, pravedno i održivo.

„Naše ciljeve ćemo ostvarivati kroz sljedeće aktivnosti: dobra djela – Organizovanje kampanja i projekata usmjerenih ka pružanju pomoći i podrške onima kojima je to potrebno. Ovo može uključivati prikupljanje donacija, pružanje hrane, odjeće ili obrazovnih sredstava, ili pružanje usluga podrške, kao što su zdravstvena pomoć ili obrazovanje. Dalje, volontiranje – može uključivati volontiranje u lokalnim ustanovama, školama, bolnicama ili skloništima za beskućnike, kao i učestvovanje u volonterskim projektima u zemlji i u inostranstvu. Onda, podizanje svijesti – informisanje i edukovanje javnosti o društvenim, ekonomskim i ekološkim problemima s kojima se suočavaju zajednice. Ovo se može postići organizovanjem predavanja, tribina, panela, radionica i drugih edukativnih događanja. Kroz partnerstva – uspostavljanje saradnje s drugim organizacijama, uključujući vladine, nevladine organizacije, lokalne zajednice, fondacije i korporacije. Ova partnerstva mogu pomoći u povećanju raspona i učinka filantropskog udruženja. Tu su i grantovi – pružanje finansijske podrške drugim organizacijama ili pojedincima koji sprovode projekte ili inicijative usklađene s ciljevima filantropskog udruženja. To može biti putem dodjele grantova ili doniranja sredstava organizacijama koje su u skladu s misijom i vrijednostima udruženja“, objasnila je Berberović.

Iskoristili su ovu priliku da najave prvu akciju pod pokroviteljstvom Udruženja „Pegaz“, a to je drugi krug akcije „Jedna slika, jedna pametna tabla“ autorke i slikarke Natalije Cimeše.

„Izložba pod nazivom „Zlatna grana – grana znanja“, predstavlja drugi krug akcije „Jedna slika, jedna pametna tabla“ kojom je predviđeno obezbijediti deset tabli za osnovne škole na teritoriji Grada Bijeljina. Izložba će biti otvorena u utorak 28. novembra u 19.00 časova u Galeriji Centra za kulturu „Semberija““, najavila je Cimeša i pozvala sve dobre ljude da se uključe u njihove akcije i doprinesu zajednicama u kojima žive.

Aleksandar Bugarinović je na kraju istakao da „ne treba razlog da bi napravio dobro djelo, treba razlog da ga ne napraviš“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име