U Bijeljini će od večeras, pa do nedjelje trajati 3. Kongres o gojaznosti – “GOJAZNOST- GDJE SMO I GDJE ŽELIMO BITI”. 

„Zadovoljstvo mi je što se Bijeljina prepoznaje kao centar međunarodnih kongresa, medicinskih međunarodnih kongresa i tako da će isto biti i što se tiče ovog Kongresa. Zadovoljstvo mi je što imamo oko 300 prijavljenih učesnika prijavljenih, blizu 50 predavača, ok kojih 31 predavač po pozivu među kojima su poznati akademici i profesori, iz sedam zemalja u regionu. Vjerujem da ćemo i ovaj put naučiti nešto novo. Tema je zanimljiva, nadam se da ćemo kroz zaključke i preporuke na kraju kongresa pomoći vezano za korisnike naših usluga“, rekao je prof. dr Zlatko Maksimović, direktor bijeljinske Bolnice.

Prof. dr Fuad Pašić, predsjednik Udruženja Društvo za debljinu BiH ističe da mu je čast i privilegija da radi jedan tako bitan projekat kao što je ovaj Kongres.

„Ovo je vrlo bitan kongres i radiću ga sa kolegama koji su eminentni stručnjaci, proaktivni i veliki broj takvih događaja organiziraju svaki mjesec u bolnici. Prisustvovaće regionalni lideri iz različitih oblasti, a Kongres je multidisciplinaran i multidimenzionalan – imaćemo endokrinologe, gastroenterologe, obiteljske ljekare, hirurge, psihijatre… Imaćemo na jednom mjestu svu pamet ovog regiona i Evrope i okolnih zemalja, pa očekujem da imamo proaktivan kongres koji bi trebao da da doprinos u što boljem liječenju gojaznosti“, naveo je Pašić.

Otvaranju Kongresa prisustvovao je i dr Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zašite u Vladi RS i najavio da je Ministarstvo zdravlja kroz svoje programe, i politike planira i donosi usmerenje, prije svega, na preveciju pojave gojaznosti.

„Kroz određene promotivne programe, zdrave životne stilove, mi nastojimo da već od ranog uzrasta ovom pitanju posvetimo posebnu pažnju. Od Kongresa očekujemo da ćemo kroz jednu stručnu raspravu da dobijemo određene preporuke i ideje kako ćemo raditi u narednom periodu. Želim da najavim da ćemo mi u BiH, uz podršku Švajcarske vlade, u naredne četiri godine provoditi program koji se naziva „Zdrave zajednice“ i gdje ćemo pokušati da afirmišemo zdravlje u svim politikama kako bismo na nivou jedinica lokalne samouprave i ne samo u zdravstvenom sistemu, nego u cijelom okruženju, bavili se zdravljem“, najavio je Latinović.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja, specijalista javnog zdravlja kaže da je dobro da se razgova o ovim temama, imajući u vidu da je gojaznost jedna od najvećih zdravstvenih problema u svijetu.

„Očekuje se da će 2035. godine gojaznost biti najveći problem u svijetu, da će 50% svjetskog stanovništva biti gojazno. BiH slijedi sve svjetske trendove, pa i trendove u regionu i možemo reći da smo u prosjeku ovog regiona kada govorimo o gojaznosti. Studije su zadnji put rađene u 2012. godini. Važno je da organizujemo ovakve skupove i da se što veća koalicija ljudi koja treba da se brine o ovim temama i koja u nekom narednom periodu treba da da odgovore kako ćemo pokušati zajedno sa svijetom da ovo riješimo. Uskoro pravimo u Federaciji mapu puta kada govorimo o ovoj tematici gdje bi na neki način odredili najvažnije aktivnosti koje treba da radimo kako bi na globalnom planu napravili uspjeh. Nekada je hrana bila privilegija bogatih i nekada se status pokazivao na taj način, pa čak kod žena nekada i plodnost. Nažalost, danas najviše pate siromašni krajevi u svijetu od gojaznosti, to je posljedica uzimanja visokokalorijske hrane koja je značajno jeftinija i koja se upotrebljava iz razloga stilova života koji živimo“, zaključio je Čerkez.

Organizatori Kongresa su Udruženje “Društvo za debljinu” u BiH i JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ iz Bijeljine. Pokrovitelj Kongresa je Vlada Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име