Korisnici IRB-ovih kredita plaćaju bankrot Bobar i Banke Srpske

Datum:

Share post:

Građani koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS preko Banke Srpske i Bobar banke plaćaju znatno više kamate u odnosu na ostale korisnike IRB-ovih kredita. Razlog je, kažu u IRB, stečajni postupak i činjenica da ovim bankama upravljaju stečajni upravnici.

U IRB su rekli da su putem Banke Srpske odobrili ukupno 206 stambenih kredita, od kojih je osam otplaćeno, tako da je u otplati ostalo još 198 kredita.
 
Međutim, korisnicima tih kredita, kao i onima koji su stambene kredite podigli preko Bobar banke nisu snižene kamatne stope, iako su one danas znatno niže nego kada su uzimali kredite.

U IRB-u kažu da su se kamatne stope na njihove stambene kredite koji su odobravani prije više od deset godina kretale od četiri do 5,6  odsto, a da danas iznose od 3,6 do 4,2 odsto.

“Smanjenje kamatnih stopa se ne odnosi na korisnike IRB stambenih kredita koji su kao posrednike koristili Banku Srpske i Bobar banku jer su te banke u stečaju i sa njima upravljaju stečajni upravnici“, rekli su u IRB.
 
IRB je pokrenula sudske sporove protiv ovih banaka kako bi izuzela svoj kreditni portfolio i oni još uvijek traju.
“U slučaju da sud donose pozitivnu odluku po IRB, svim korisnicima stambenih kredita bi bile smanjene kamatne stope u skladu sa našim pravilima“, dodali su u IRB.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić ranije je predložila da se izvrši prva djelimična dioba novca povjeriocima u iznosu od 17,7 miliona KM, ali je sud prihvatio prigovor IRB-a koji podjelu novca uslovio time da se prvo donese presuda po tužbi da se IRB preuzmu kredite plasirane preko Banke Srpske.

Izvor: capital.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...