Prijedlog odluke o uključivanju Agrarnog fonda Grada Bijeljina u trezorski sistem poslovanja skinut je sa Dnevnog reda sa 24 glasa ZA i 5 glasova PROTIV.

Razlozi za donošenje odluke

Agrarni fond Grada Bijeljina je osnovan 2008. godine Odlukom Skupštine opštine Bijeljina, u okviru aktivnosti na implementaciji Strateškog cilja broj 2 iz „Strategije razvoja opštine Bijeljina do 2015. godine“, koji se odnosi na unapređenje poljoprivrede i razvoj sela.

Prema osnivačkom aktu ciljevi i zadaci Agrarnog fonda su organizovanje, razvoj i unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja, prikupljanje, raspoređivanje i usmjeravanje sredstava, kao i podsticanje, pomoć i povezivanje različitih oblika proizvodne saradnje između lica koja se bave poljoprivredom.

Fond do sada nije bio registrovan kao niži budžetski korisnik/potrošačka jedinica trezora, već se finansirao isključivo iz transferisanih sredstava koja su mu doznačena putem resornog Odjeljenja, Odjeljenja za poljoprivredu.

S obzirom da se finansiranje vrši isključivo sredstvima koja se smatraju javnim prihodima, Fond je potrebno registrovati kao budžetskog korisnika/potrošačku jedinicu, odnosno izvršiti njegovo uključivanje u trezorski sistem poslovanja. Ovim uključivanjem će obezbjediti efikasno, efektivno i transparentno trošenje javnih sredstava.

U Izvještaju o provedenoj finansijskoj reviziji Grada Bijeljina za period 01.01-31.12.2020.godine, Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na preporuke vezane za usklađenost preporučuje se gradonačelniku da obezbijedi da se u sistem trezorskog poslovanja uključi budžetski korisnik Agrarni fond Grada Bijeljina u skladu sa članom 6. stav (12) Zakona o trezoru.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име