Bijeljina je juče obilježila uspomenu na dan kada je slavna Druga srpska armija, pod komandom vojvode Stepe Stepanovića, slobodu donijela i u ovaj grad.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić istakao je da je današnji dan možda i najznačajniji datum u istoriji Grada.

– Prije 105 godina srpska vojska je, nakon nadljudskih podviga i proboja Solunskog fronta, konačno stigla i u naš grad. Nakon vijekovnog robovanja, pod turskom i astro-ugarskom carevinom, konačno je u našu Semberiju došla sloboda. Ovaj dan treba obilježavati kao što je obilježavan u periodu između dva svjetska rata, veličajući hrabrost stotina hiljada srpskih vojnika koji su svoje živote položili za odbranu srpske zemlje. Svi mi njima dugujemo neizmjernu zahvalnost – rekao je Ostojić.

Branislav Tomić iz udruženja „Kraljevina Srbija“ podsjetio je da je između dva svjetska rata, ovaj dan je obilježavan kao Dan grada.

– O njegovoj važnosti svjedoči i činjenica da je početkom aprilske okupacije Bijeljine, na početku drugog svjetskog rata, jedan od prvih poteza okupatora bio rušenje spomenika kralju Petru Prvom Oslobodiocu, na koji danas polažemo vijence, kao i zabrana proslavljanja Dana grada. Spomenik je obnovljen, ali 10. novembar još uvijek nije ponovo ustanovljen kao dan Grada – zaključio je Tomić izrazivši nadu da će se dan Grada u najskorijoj budućnosti ponovo proslavljati na ovaj veliki dan.

Parastos kralju Petru i junacima oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1918. služili su sveštenici Eparhije zvorničko-tuzlanske, a za prigodan kulturno-umjetnički program bili su zaduženi Hor „Srbadija“ i Gradsko pozorište „Semberija“. Kratak istorijski čas o danima koji su preokrenuli tok istorije na Balkanu održala je učenica Gimnazije „Filip Višnjić“ Anđela Garić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gradbijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име