NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije služio je danas u Hramu svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu Svetu arhijerejsku liturgiju povodom Mitrovdana hramovne i slave opštine i Boračke organizacije, a zatim su položeni vijenci kod centralnog spomenika na trgu za 440 poginulih boraca Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Vladiku Fotija, u ime bratstva i vjernog naroda, dočekao je protojerej Nenad Tojić, arhijerejski namjesnik šamački toplim riječima dobrodošlice.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali kao protojerej Nenad Tojić, paroh šamački kao domaćin; protojerej-stavrofor Vujadin Stanišić, paroh donjobrezički; protojerej-stavrofor Dragan Jezdić, paroh brčanski; protojerej-stavrofor Slavenko Tomić, paroh zvornički te protođakon Nemanja Spasojević, eparhijski đakon kao i đakon Nemanja Jokić, đakon pri ovom svetom hramu, a sve uz molitveno učešće protojereja-stavrofora Miodraga Stevanovića, paroha šamačkog.

Danas je posebno lijepo bilo vidjeti učenike šamačkih škola koji su došli sa svojim vjeroučiteljem, đakonom Miloradom Pantićem, da prisustvuju svetoj Liturgiji i pričeste se.

Preosvećni vladika Fotije je na kraju Liturgije osveštao slavske darove povodom hramovne slave i prelomio hljeb sa kumom Lazarom Mikićem iz Šamca.

U organizaciji Opštine Šamac i Boračke organizacije prelomljen je i krsni kolač sa načelnikom opštine Šamac Đorđem Milićevićem i predsjednikom Boračke organizacije Šamac, Radovanom Zoranovićem.

Vladika Fotije istakao je da Srbi imaju svetosavski put vjere, te je pozvao vjernike da se mole Bogu i svetom Dimitriju kako bi pomogli srpskom narodu u teškim vremenima.

Časni oci, uvaženi gospodine načelniče, uvažena gospodo predstavnici grada Šamca, draga braćo i sestre, draga deco.

Radujem se da sam danas mogao doći u Šamac na hramovnu slavu svetoga velikomučenika Dimitrija Solunskog. Dolazio sam i ranije, Bogu hvala, više puta, dok je ovde službovao prota Jovo i mogu da kažem da se primeti jedna razlika od kada je došao otac Nenad. Prota Jovo, koji je otišao u mirovinu, je imao i ima dar slikarstva, dar umetnosti i to se vidi u crkvama. Imao je i dar muzike. Okupljao je mlade ljude koji su se bavili etno, ali i crkvenom muzikom. Sve je to dobro i blagosloveno.

Međutim, ima i drugo što je potrebno u crkvi. A to je da se grade novi crkveni objekti. To je sada pripalo u dužnost novom namesniku, ocu Nenadu. Ovde će da se gradi velika crkvena sala i pomoćni objekti. Plan je napravljen i sledeće godine bi trebalo započeti radove. U svakom slučaju i umetnost i neimarstvo su potrebni. Oboje odražavaju život Crkve. A najvažnije je to da je danas na svetoj Liturgiji bila puna crkva. Mnogi su se pričestili a sa njima i ova dečica ovde koja pohađaju pravoslavnu veronauku. To je znak da se imamo rašta truditi i boriti. Imamo rašta jevanđelje Hristovo svedočiti i biti nepokolebljivi svedoci jevanđelja u naše vreme.

To je ono što nam predstoji. I to, rekao bih, ne samo u ovde u Šamcu nego diljem Eparhije zvorničko-tuzlanske. Negde su objekti završeni ali nisu legalizovani što moramo da učinimo, negde su završeni samo do pola i tako dalje. Zaista naša eparhija postaje jedno veliko gradilište. To je dobro. Svi možemo da se uključimo i damo svoju leptu, svoj doprinos izgradnji jedne svetinje, bila to parohijska i manastirska crkva. Ta aktivnost sve pokreće od predstavnika opština, gradova do ministarstava i republičkih vlasti da radimo na svojoj obnovi i duhovnom uzdizanju. Mnogi predstavnici vlasti govore da nas je Crkva očuvala kroz istoriju, što je tačno. Ali i mi treba da doprinesemo na način da sačuvamo ovo što imamo i da to unapredimo.

Danas praznujemo svetog velikomučenika Dimitrija. Ko je išao u Solun verovatno se poklonio njegovim moštima. Mnogo puta se javljao i spašavao Solun kao i druge gradove od napada Turaka Agarjana i drugih bezbožnika na Crkvu Hristovu. Zaštitnik je svih koji poštuju njegovo ime, a posebno ako ga proslavljaju kao krsnu slavu. Ja sam imao priliku da se poklonim njegovim moštima i da se uverim da su mirotočive. Iz njegovih moštiju često teče lekoviti miro koje isceljuje od mnogih bolesti.

Blagodarim Bogu na današnjem danu i divnoj molitvenoj atmosferi na svetoj Liturgiji. Kumovima čestitam na kumstvo. Oni svojim primerom pokazuju kako se postaje pravi Srbin i hrišćanin u današnje vreme.

Neka ste svi blagosloveni i da se opet vidimo ovde ili na nekom drugom mestu. U nedelju koja dolazi služim u Koprivni. Živeli, Bog blagoslovio i svako vam dobro darovao!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: eparhijazt.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име