Igor Radojičić planira da se vrati u politički život na velika vrata i nije isključeno da se već na predstojećim lokalnim izborima pojavi sa svojom novom političkom partijom.

Ovo za Gerilu tvrde ljudi bliski bivšem gradonačelniku Banjaluke i nekadašnjem visokom funkcioneru SNSD-a, koji je nakon poraza na prošlim lokalnim izborima od Draška Stanivukovića (PDP) i smjene sa čela Gradskog odbora SNSD-a prvo otišao u dobrovoljnu “ilegalu”, a zatim, nakon što se pune dvije godine nije pojavljivao na partijskim sastancima i učestvovao u radu organa SNSD, isključen iz stranačkog članstva zbog “neaktivnosti”.

“Nije pitanje da li će, već kada će Radojičić zvanično objaviti da se vraća u politiku. Niko ne treba da se iznenadi ako se to dogodi već na izborima u jesen sljedeće godine”, tvrde naši sagovornici. Da li će se Radojičić zaista vratiti aktivnom političkom životom od njega lično je nemoguće saznati, jer je bivši gradonačelnik Banjaluke od tog, za njega kobnog izbornog poraza u novembru 2020, skoro u potpunosti nedostupan za novinare a jedni način komunikacije sa javnosti sveo je na objave na društvenim mrežama.

Tu i tamo, Radojičić se preko Fejsbuka ili mreže X (bivši Tviter) dvosmisleno oglasi o nekim aktuelnim političkim temama, što odmah aktivira spekulacije da se priprema njegov “veliki kambek”. Pojedini mediji čak su predviđali da bi Radojičić, ako se “poslože kockice” pa Milorad Dodik, na “ovaj ili onaj način”, ode sa čela SNSD, on mogao da bude taj koji će naslijediti na tronu neprikosnovenog stranačkog šefa.

Stranka ga ponizila

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje da politička priča Igora Radojičića nije završena, te da dijeli mišljenje onih koji smatraju da je samo pitanje vremena kada će se Radojičić ponovo aktivirati.

Na to ukazuju i brojna istraživanja javnog mnjenja u kojima on još uvijek figurira kao neko ko uživa veliko povjerenje građana. Uprkos njegovim izjavama da je sa politikom, barem u
dogledno vrijeme, završio, moja procjena je da Igor Radojičić nije završio političku karijeru i da ćemo ga gledati na političkoj pozornici”, kaže Topićeva za naš portal.
Ona, međutim, smatra da je praktično nemoguće da Radojičić preuzme upravljanje SNSD-om.

Tu opciju definitivno isključujem. Njega je ta stranka, odnosno njeno vođstvo, dovoljno ponizila u izbornoj noći prije tri godine. Političar od integriteta to ne zaboravlja niti prašta. Mogući povratak Igora Radojičica vidim samo u nekoj novoj političkoj varijanti i izdanju“, smatra Topićeva.

Druga je priča, dodaje ona, oko toga kako bi se Radojičićev povratak u politiku odrazio na
njegovu bivšu stranku.

Činjenica je da unutar SNSD-a Radojičić uživa podršku i povjerenje dijela stranačkog članstva, za koje sam uvjerena da bi krenulo s njim”, ističe Topićeva.

Banjalučka zavrzlama

Eventualnim učešćem Radojičića na lokalnim izborima koji će se održati sljedeće godine, nimalo jednostavna situacija na banjalučkoj političkoj sceni dodatno bi se zakomplikovala. Za razliku od prošlih izbora, kada su birači imali izbor između dva jasno razgraničena bloka, vladajućeg i opozicionog, u Banjaluci više ništa nije crno-bijelo. Naime, aktuelni gradonačelnik, nakon ubjedljive pobjede i furioznog početka mandata značajno je “spustio loptu” u kritikovanju republičke vlasti predvođene predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom, što su žestoko kritikovali njegovi bivši saborci, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović, lideri Narodnog fronta i pokreta Za pravdu i red, optužujući ga za izdaju.

Istovremeno, sjevaju varnice i na relaciji Trivić-Vukanović, te je upitno da li bi jedno drugom dali podršku na izborima. Dok dio opozicije Stanivukovića optužuje da je “Dodikov čovjek”, dio vladajuće koalicije proziva Vladu Đajića, predsjednika banjalučkog SNSD-a i bar formalno Dodikovog čovjeka, da radi protiv intersa lidera najveće partije u Srpskoj.
U sporadičnim anketama koje se sprovode među Banjalučanima, među kandidatima se najčešće potenciraju Draško Stanivuković, Igor radojičić, Jelena Trivić i Vlado Đajić. Ono što je sigurno jeste da nas čeka i više nego zanimljiva izborna trka u gradu na Vrbasu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: gerila.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име