БИЈЕЉИНА, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ - Тренутни капацитет Казнено-поправног завода /КПЗ/ Бијељина је 127 затвореника, док се стављањем у употребу новог затвора у Голом Брду очекује повећање капацитета за 100 одсто, односно око 250 притвореника и затвореника, наводи директор овог завода Миленко Гајић.

Preseljenjem u novi zatvor biće povećan kapacitet za boravak pritvorenika i zatvorenika, te stvoreni uslovi da se iz gradskog jezgra izmjesti postojeći zatvor na lokaciju koja po svim aspektima mnogo više odgovara za ovakav kompleks od dosadašnje.

Po dolasku na izdržavanje kazne zatvora zatvorenici se smještaju u Prijemno odjeljenje radi ispitivanja ličnosti sa psihološkog, pedagoškog, socijalnog i bezbjedonosnog aspekta, a s ciljem utvrđivanja programa postupanja tokom izdržavanja kazne“, objašnjava Gajić za Srnu.

Boravak u Prijemnom odjeljenju traje do 30 dana, nakon čega se zatvorenici smještaju u kolektiv u kome se realizuje program postupanja.

„Tretman se sprovodi kroz niz aktivnosti – obrazovni rad, savjetodavni rad
/individualni i grupni/, specifične programske tretmane namijenjene posebnim kategorijama zatvorenika /na primjer: program za korisnike psihoaktivnih supstanci, program za regulisanje emocija i program za promjenu antisocijalnih stavova/. Zatim, radni angažman i konstruktivno organizovanje slobodnog vremena“, naglašava Gajić.

On kaže da je zatvorenicima tokom izdržavanja kazne omogućeno obrazovanje u skladu sa njihovim potrebama.

„Organizujemo kurseve opismenjavanja. Takođe, pružamo mogućnost nastavka školovanja na nivou srednjeg i visokog obrazovanja u saradnji sa školskim i visokoškolskim utanovama. Trenutno imamo zatvorenika koji je nastavio školovanje kao vanredan student na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini“, ističe Gajić za Srnu.

Osim obrazovanja, naglašava on, zatvorenicima je omogućeno učestvovanje u raznim sekcijama kao što su informatička, muzička, sekcije stranog jezika, te sportske.

„Ustanova organizuje odlaske zatvorenika na razne kulturno-sportske manifestacije koje se organizuju u gradu Bijeljini. Redovni smo posjetioci pozorišnih predstava, bioskopskih projekcija, `Interagro sajma`, sportskih manifestacija i drugih aktivnosti“, napominje direktor KPZ Bijeljina.

U sklopu Zavoda je i biblioteka sa 800 naslova koji su dostupni pritvorenicima.

„Ističem uspješnu saradnju sa gradskom bibliotekom koja se ogleda u godišnjoj razmjeni oko 100 naslova. Zatvorenici u KPZ Bijeljina imaju mogućnost da upražnjavaju vjerske obrede i primaju posjete predstavnika vjerskih zajednica, te da se hrane u skladu sa vjerskim običajima“, kaže Gajić.

Tokom izdržavanja kazne, navodi on, posebno se vodi računa o zdravlju zatvorenika.

„KPZ Bijeljina ima zdravstvenu ambulantu u kojoj su zaposleni ljekar i medicinski tehničari koji pružaju zdravstvenu zaštitu na nivou ambulante porodične medicine. Sve ostale zdravstvene usluge obavljaju se u Domu zdravlja Bijeljina, Bolnici `Sveti vračevi` Bijeljina i na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci“, napominje Gajić.

Veoma bitan dio tretmana je, ističe on, i radno angažovanje zatvorenika.

„Zatvorenicima sposobnim za rad, a koji su pristali na radno angažovenje, u skladu sa njihovim zdravstvenim i radnim sposobnostima i stečenim znanjima, omogućava se radno angažovanje.

Tome se pristupa kao pozitivnom elementu tretmana kojim se zatvorenik podstiče u održavanju i sticanju stručnih znanja i radnog iskustva, osposobljavanja, kao i zadovoljavanju njegovih fizičkih i duševnih potreba“, kaže Gajić.

Radno angažovanje ostvaruje se u okviru Privredne jedinice „3. maj“, kao i na poslovima od zajedničkog interesa za život i rad zatvorenika.

„Obuka za rad i zapošljavanje zatvorenika obavlja se u okviru registrovanih djelatnosti privredne jedinice u skladu sa opštim propisima za svaku pojedinu djelatnost. Zatvorenici koji rade imaju pravo na naknadu za rad u skladu sa Pravilnikom o kućnom redu za izdržavanje kazne zatvora“, navodi direktor Zavoda.

БИЈЕЉИНА, 1. НОВЕМБРА /СРНА/ – Тренутни капацитет Казнено-поправног завода /КПЗ/ Бијељина је 127 затвореника, док се стављањем у употребу новог затвора у Голом Брду очекује повећање капацитета за 100 одсто, односно око 250 притвореника и затвореника, наводи директор овог завода Миленко Гајић.

U KPZ Bijeljina zatvorenici u zatvorenom dijelu ustanove radno su angažovani u okviru građevinsko-mehaničarske radionice, zatvoreničke kuhinje, vešeraja, kantine, te na poslovima održavanja higijene.

„U okviru Poluotvorenog odjeljenja `Golo Brdo` zatvorenici su radno angažovani u sklopu farme svinja, ovaca i tovnih pilića. Pored ovih aktivnosti radno angažovanje se ogleda i u radu u plasteničkoj proizvodnji, pčelarstvu, odgajivačnici pasa, te drugim poljoprivrednim poslovima“, navodi Gajić.

Na Poluotvorenom odjeljenju „Amajlije“ zatvorenici su radno angažovani u restoranu „Drina“ u Amajlijama na poslovima kuvara, konobara, te na održavanju higijene.

„Posebna pažnja usmjerena je na izgradnju novog zatvora na lokaciji Golo Brdo. U dosadašnjem periodu završena je izgradnja svih objekata i dobijanje potrebnih dozvola za rad. Trenutno je u toku faza opremanja novog zatvora kako bi se stvorili uslovi za smještaj zatvorenika i rad osoblja“, precizira Gajić.

Preseljenjem u novi zatvor biće povećan kapacitet za boravak pritvorenika i zatvorenika, te stvoreni uslovi da se iz gradskog jezgra izmjesti postojeći zatvor na lokaciju koja po svim aspektima mnogo više odgovara za ovakav kompleks od dosadašnje.

„Uslovi u novom zatvoru omogućiće bolje planiranje, organizovanje i sprovođenje procesa prevaspitanja zatvorenika s ciljem njihove resocijalizacije i povratka u društvenu zajednicu“, zaključuje Gajić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име