Slaviša Malić Bata je još jedan Dazdarac, a afirmisani Dvorovljanin. Ostvario vrlo uspješnu fudbalsku karijeru u kojoj je znatan period proveo u FK “Proleter“ Dvorovi kao igrač ili kao trener ekipe.

Kao mlad igrač započeo je fudbalsku karijeru u FK “Sloga“ Dazdarevo, samouk i uporan. Dobre igre nisu ostale nezapažene pa je prije odlaska u JNA dobio nekoliko primamljivih ponuda da nastavi fudbalsku karijeru u FK “Radnik“ Bijeljina ili FK “Boksit“ Vlasenica.

Po povratku iz JNA odlučio se za bijeljinski fudbalski klub i nije pogrješio. Uspio se nametnuti kao pouzdani centarfor i zauzeo je mjesto u prvoj postavi tada drugoligaša FK “Radnik“ Bijeljina. Pružio je zapažene igre a i zanimljive situacije kao što je ona kada su bijeljinci igrali 1/8 finala JUGO KUP-a protiv Dinama iz Zagreba a Bata bio zadužen za čuvanje, tada izvanrednog igrača Bogdana. Koliko je ozbiljno to shvatio, morao se služiti i nedozvoljenim radnjama pa ga je poznati sudac Maksimović iz Niša, isključio iz igre.

Posle jedne krize fudbala u Bijeljini Slaviša prelazi u FK “Podrinje“ iz Janje gdje igra nekoliko sezona a onda dolazi u Dvorove gdje se zadržao sve do raspada bivše SFRJ. U Proleteru, skupa sa odabranim igračima, pruža izvaredne partije, ovog puta kao centarhalf /štoper/ i svojim zalaganjem doprinosi da se u nekoliko godina ostvaruje opstanak u Regionalnoj ligi BiH.

Svojim ponašanjem je zaslužio i kapitensku traku, a ne rijetko je bio uključen i u rad Uprave i stvaranje uslova za takmičenje. Skupa sa golmanom Nihadom Ibrahimovićem Ćosom, štoperima Sakibom Mustafižem i Savom Pantićem činio je neprelazni bedem Proleterove odbrane u gotovo svim utakmicama.

U samo praskozorje otadžbinskog rata odlazi kao afirmisani igrač u FK “Loznica“, koja se tada takmiči u Međurepubličkoj ligi SFRJ i tu ostvaruje neizbrisiv trag nezamjenjivog igrača o kome loznička štampa piše slavospijeve.

Zbog rata prekida fudbalsku karijeru i uključuje se u Srpsku vojsku a po završetku rata se uključuje u trenerski rad, najprije u FK “Radnik“ iz Bijeljine gdje je pomoćnik Živoradu Miražiću a potom

FK “Proleter“ Dvorovi gdje je nekoliko sezona glavni trener i gdje takođe ostavlja upečatljiv uspjeh. Potom prelazi za trenera u FK “Jedinstvo“ iz Brodca gdje završava svoju fudbalsku karijeru i posvećuje se penzionerskim danima.

Za ostvarene zasluge u stvaranju istorije FK “Proleter“ Dvorovi, Slaviša Bata Malić je od 1999. godine nosilac „BRONZANE PLAKETE FK “PROLETER“ DVOROVI“, piše Vladan Simeunović  istoričar FK “proleter“.

Dešavanja u Bijeljini
izvor: sportdesavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име