Crveni krst Republike Srpske u Etno-selu „Stanišići“ u Bijeljini organizuje trodnevnu tematsku konferenciju sa učešćem 40 predstavnika lokalnih organizacija, a danas i pokaznu vježbu terenskih jedinica Crvenog krsta na spasavanju povrijeđenih iz poplava.

Neke od najavljenih tema su strateški ciljevi, budućnost pokreta, etički kodeks volontera, upotreba i zaštita znaka Crvenog krsta.

„Tematska konferencija, sjednica, odnosno sastanak sekretara Crvenog krsta sa nivoa Republike Srpske je redovna aktivnost unutar rada Crvenog krsta RS. Riječ je o temi gdje ćemo raditi faktografiju stanja, odnosno gdje je danas Crveni krst, koji su izazovi i gdje treba da se razvija. Nekoliko programskih aktivnosti su tema. Imamo i predavača unutar strukture Crvenog krsta RS od naših koordinatora, Istočne službe Crvenog krsta RS, a imamo i dva gostujuća predavača – gospodina Dimitrija Ćeranića koji će govoriti o novom sloganu i odnosu Crveni krst RS kao porodica humanosti, drugi gost predavač je Slađana Đaković koja će govoriti o mentalnom zdravlju. Jedna od osnovnih karakteristika Crvenog krsta je da brineći o drugima, zaboravimo sebe. Njena tema će biti razlika između pomagača i spasioca, kako zaštititi sebe kao ličnost kako ne bi došlo do izgaranja na zadatku“, rekao je generalni sekretar Crvenog krsta RS Rajko Lazić.

Prema njegovim riječima, Crveni krst ima nedostatak finansijskih sredstava što utiče na nedostatak ljudstva – mnogo je aktivnosti, malo su vidljivi.

Tokom konferencije biće održana i predavanja na temu „Žrtvovanje za drugoga – temelj porodične ljubavi i ideja vodilja Crvenog krsta“, u kontekstu psihosocijalne podrške uloga pomagača i spasioca, značaj društvenih mreža i komunikacija u Crvenom krstu, kao i predavanje o značaju prve pomoći.

Konferenciji će prisustvovati i predsjednik CK Gojko Grabež, predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

„Gradska organizacija CK Prijedor je jedna od onih koja provodi sve zacrtane planove i programe tokom godine. Obilježavaju se tradicionalne aktivnosti i jedni smo od onih koji imaju dobrih ideja da ustaljeni plan utka novu ideju da bi ih tokom godine realizovali i bili primjer drugima“, rekao je Zoran Veselinović, sekretar CK Prijedor.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име