Povodom oktobra, mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, Dom zdravlja danas je obavio besplatne mamografske preglede u saradnji sa Službom radiološke i ultrazvučne dijagnostike.

dr Jela Aleksić, načelnik Radiološke službe

Dr Jela Aleksić, načelnik Radiološke službe, istakla je da je prevencija prva stavka. Danas je predviđeno da se obavi 50 mamografija.

„Godinama pričam o prevenciji karcinoma dojke, o preventivnim pregledima. Mislim da nisam dovoljno pričala ili me ne čuju oni koji treba da čuju. Ponoviću, jednom mjesečno svaka žena, poslije dvadesete godine života, treba da uradi samopregled. Kako se radi jedan samopregled dojki? Jednom mjesečno najbolje je da to bude deseti dan ciklusa, tad su dojke najlakše za pregled, najmanje su pod uticajem hormona i uvijek liče na ono prošlo pipanje, tako da sve neravnine mogu da zapamte, uoče nove neravnine i jave se ljekaru. Jednom godišnje da rade ultrazvučni pregled dojki, deseti dan ciklusa dan je najbolji.

Kad napune 40 godina, treba da počnu sa preventivnim mamografijama koje je potrebno raditi svake druge godine“, objasnila je dr Aleksić, te uputila apel porodičnim ljekarima da upućuju svoje pacijente na samopreglede, preventivne preglede i redovne mamografije.

Kako kaže dr Aleksić, i dan danas postoje žene koje na pregled dođu sa zadnjim stadijumom, kada je karcionom već uništio dojku i kada je vidljiv.

„Tad i ona zna od čega boluje i bez ljekara, i tu više nema pomoći osim da smirujemo bol. Ako dođu na vrijeme, mi ćemo taj karcinom naći kada je manji od 1cm. Tad je terapija daleko lakša i poslije te terapije, žene se smatraju zdravim, ali se nastavlja sa daljim kontrolama. Mi ne možemo spriječiti da se desi karcinom, ali preventivnim pregledima ćemo ga prepoznati na vrijeme, kako bi se liječio manje, kraće i bezbolnije“, kaže dr Aleksić.

dr Zoran Vasilić, specijallista porodične medicine i šef Odjeljenja za prevenciju

Dr Zoran Vasilić, specijallista porodične medicine i šef Odjeljenja za prevenciju, zahvalio je Službi radiologije koja je danas podnijela najveći teret, kada je riječ o pregledima. On je takođe najavio da će večeras u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Filip Višnjić“ i sa Udruženjem žena oboljelih od karcinoma dojke „Gea“ biti organizovano predavanje pod nazivom „Prevencija – najbolji lijek“.

„Na predavanju će učestvovati prim.dr Danijela Đukin, dr Jela Aleksić, načelnik Službe za radiologiju i dr Bojan Stević, načelnik ginekološke Službe Doma zdravlja Bijeljina. Na predavanju ćemo dati više informacija o tome kako na vrijeme da prepoznamo bolest, kako da se zaštitimo od ovog oboljenja i kako da unaprijedimo svoje zdravlje. U posljednje vrijeme smo malo zapostavili prevenciju, što je posljedica pandemije, međutim, Dom zdravlja Bijeljina kao primarna zdravstvena ustanova, prije svega treba da radi prevenciju a zatim i liječenje“, kaže Vasilić.

On je istakao da je uvijek značajniji i vrijedniji gram prevencije nego kilogram liječenja.

Žene koje su danas obavile mamografske preglede, istakle su da su preventivni pregledi itekako značajni, te da bi svi trebali više da brinemo o svom zdravlju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име