NA DANAŠNJI DAN izašao prvi broj “Danice“

Datum:

Share post:

Na današnji dan 20. februara 1860.godine u Novom Sadu izašao prvi broj „Danice“, najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao srpski pisac Đorđe Popović. „Danica“ je okupila stotinjak srpskih pisaca, uključujući Jakova Ignjatovića, Đuru Jakšića, Jovana Jovanovića – Zmaja, Lazu Kostića, Ljubomira Nenadovića i odigrala je značajnu ulogu u buđenju nacionalne svijesti i raspoloženja za ujedinjenje teritorijalno rascjepkanog srpstva.

Istog dana 1866. godine rođen je srpski pisac Milorad Mitrović, autor lirskih pjesama, balada i romansi, koji je u političko-satiričnim pjesmama izvrgao podsmijehu političke prilike u Srbiji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i kao činovnik je radio u Užicu, Čačku, Mionici, Smederevu i Knjaževcu.

Na današnji dan 1908. godine umro je pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Pisao je bogatim i sočnim jezikom pripovijetke iz crnogorskog, dalmatinskog i beogradskog života, romane i drame. 

Skupština Slovenije1991. godine glasala za otcjepljenje od Jugoslavije.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Za vikend održan Međunarodni karate turnir „Trofej Bijeljine 2024“ (foto, video)

U subotu u Bijeljini u organizaciji karate kluba "UNSU" pod pokroviteljstvom Grada Bijeljine održano je sedmo po redu...

Zvezda pobijedila Partizan – dvije meč lopte do trofeja ABA lige

Ekipa Crvene zvezde je i u drugoj utakmici finala plej – ofa ABA lige bila bolja od Partizana...

DODIK: Marfiju ću poslati bajku „Pinokio“, čiji je lik djelimično oživio u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Majkl Marfi samo u ovoj prokletoj avliji mogao da...

VUČIĆ: “Sačuvaćemo i Srbiju i Srpsku”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će se Srbija boriti protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u...