Vikend za nama za bijeljinske vatrogasce bio u znaku intervencija na otvorenom prostoru.

Korov, ostatke kukuruznih stabljika i ostali poljoprivredni otpad, bez obzira na apele, ponovo su palili građani. 

Iako nije bilo veće materijalne štete, štetu su imali vatrogasci na vozilima i opremi, a samo njihova brza reakcija, spriječila je veće razmjere požara.

„U subotu smo imali 17 intervencija na otvorenom prostoru i to nam je bilo baš poteško stići, jer su sve gotovo bile u isto vrijeme jedno iza drugoga, kao da su se svi dogovorili u isto vrijeme. Imali smo pune ruke posla, što se kaže. Obično ti požari na otvorenom nastaju kada ljudi zapale i napuste to mjesto i onda poslije zove komšija ili prolaznik, pogotovo što dosta tih njiva ima i kraj puteva gdje je frekvencija saobraćaja velika, pa dim može da ugrozi vozače prilikom vožnje“, kaže starješina Vatrogasne jedinice Bijeljina Mile Spasojević.

SPASOJEVIĆ: U toku treća faza izgradnje Vatrogasnog doma, završetak po prilivu finansijskih sredstava (video)

Zakon o zaštiti od požara kao jednu od mjera zabranjuje paljenje korova bez prethodnog obajveštenje vatrogasne jedinice. Predviđene su i zakonske kazne. Policija postupa po prijavama, ali je očigledno da svijest stanovništva nije tolika da shvate potencijalne razmjere ovih postupaka, kažu u PU Bijeljina.

„Zakonom je propisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM za ona fizička lica koja pale korov i poljoprivredni otpad, bez obavještavanja vatrogasne jedinice kao i ukoliko ne uklone i ne preduzmu sve potrebne mjere i radnje s ciljem sprečavanja širenja vatre“, kaže portparol Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić.

Vatrogasci su na otvorenom imali čak 138 intervencija do sada, a samo u oktobru 51 intervenciju. I policija i vatrogasna jedinica apeluju na građane da ne vrše paljenje bez prethodnog obavještenja njihovih jedinica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име