JKP „Čistoća“ Lopare osmislila je novi projekat sadnje drveća kojim će se uz podsticanje urbane bio-raznolikosti uticati i na povećanje kvaliteta života svih građana.

Projekat „Sponzorisano drvo“ realizuje JKP „Čistoća“ Lopare u saradnji sa UG „Majevički akcijaši“ i Opštinom Lopare sa ciljem da se sadnjom novih stabala podigne svijest o bitnosti urbanog zelenila, očuvanja biološke raznolikosti i kvaliteta života građana opštine Lopare kao i borbe protiv klimatskih promjena.

Za početak ovog projekta, kao lokacije za sadnju stabala odabrane su :

-Područje oko stadiona FK“Majevica“;

-Šetalište u Loparama i

-Novo groblje u Loparama.

Za sadnju su odabrane uglavnom vrste koje će dobro podnositi lokalnu klimu a izbor je izvršen na temelju ekoloških vrijednosti biljaka i njihovom mogućnošću prilagođavanja na prostoru na kome će se saditi.

To su vrste kao što su: jablan, paulovnija, platan, ukrasni bagrem i drugo.

Plan aktivnosti u realizaciji projekta „Sponzorisano drvo“ je sledeći:

-Prijavljivanje sponzora i izbor sadnica (u prostorijama JKP „Čistoća“)

-Kupovina najkvalitetnijih (skupljih i starijih) sadnica i potrebnog materijala

-Jesenja sadnja i održavanje.

Minimalno sponzorstvo je procijenjeno na 100 KM.

U akciji mogu učestvovati privatna i pravna lica, udruženja građana, organizacije, klubovi i ostala zainteresovana lica i grupe građana.

Svako drvo će imati posebnu „ličnu kartu“ koja će sadržati „QR CODE“ koji će vas odvesti na internet lokaciju sa podacima o vrsti drveta, datumu sadnje, održavanju stabla i o sponzoru, saopšteno je iz JKP „Čistoća“ Lopare.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име