Spuštena zavjesa na 22. Festival omladinskih pozorišta: “Antigona” najbolja predstava

Predstava “Antigona” Dramskog kluba „Virus“ iz Bijeljine proglašena je sinoć najboljom predstavom u cjelini na 22. Festivalu omladinskih pozorišta Republike Srpske u Prnjavoru, dok je po mišljenju žirija publike, ovo laskavo priznanje ravnopravno pripalo predstavi „I ne bi predstava“ SPKD „Prosvjeta“ iz Prnjavora i predstavi „Kolaž 23“ Amaterskog pozorišta mladih „Milenijum“ iz Srpca.

Ljubitelji pozorišne umjetnosti imali su priliku da u Prnjavoru tokom šest festivalskih dana uživaju u jedanaest programa, od čega deset pozorišnih predstava, devet u takmičarkoj selekciji. A, jednoglasnom odlukom žirija predstava „Antigona”, Dramskog kluba „Virus“ iz Bijeljine proglašena je za najbolju predstavu u cjelini, na 22. Festivalu omladinskih pozorišta, dok je laskava titula najbolje glavne muške uloge otišla u ruke Marka Ristića, iz istoimene predstave.

“Bilo je naporno raditi, veliki izazov, ali uz mentorstvo profesora Valentine Vidaković i Olivere Pandurević, kao i Zorana Simića koji je pomogao oko scenografskih rješenja i Mihaele Bojić zadužene za tehnički aspekt predstave – uspjeli smo da realizujemo sve što smo željeli”, rekao je Ristić.

Na Festivalu su nastupili i mladi derventski glumci, a Maji Glumac iz Dramskog studija Narodne biblioteke “Branko Radičević” dodijeljena je nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu u predstavi „Nešto kao sreća“.

“Odmah sam se povezala sa ulogom, kroz nju sam naučila da komuniciram sa publikom, da se igram na sceni. Nagradu nisam očekivala, ali bi isto tako bila srećna da je bilo ko od mojih kolega dobio ovo priznanje jer su svi dobri glumci”, rekla je Maja.

Koliki je napredak pozorišnog života u Prnjavoru, najbolje zna Milica Konstantinović, predsjednik žirija, koja se u istoj ulozi našla i prije deset godina. Odabrati najbolje od najboljeg nije bilo lako. Ipak predstava „Antigona“ je pokupila najviše simpatija.

“Predstava insistira na ideji da treba ostati, boriti se, hrabro nudi kritičko promišljanje i moguće rješenje jedne univerzalne ljudske situacije. Ta predstava je najcjelovitija, njeni elementi su najbolje povezani, odluka je bila jednoglasna”, kaže Milica.

 

Festival je ispunio sva očekivanja, poručiju iz Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske, koji su zajedno sa Dramskom scenom „Prosvjeta“ organizovali ovaj 22. Festival.

 

“Festival je uspješno ispunio naše snove i nade. Divno je bilo vidjeti toliko publike na predstavama, njihovu interakciju sa glumcima, saradnju i druženje pozorišnih grupa, fascinaciju Festivalom, gradom, svom energijom koja je bila prisutna i sve te dobre predstave koje smo imali prilike da gledamo”, kaže Novica Bogdanović iz Asocijacije.

Umjetinički rukovodilac SPKD “Prosvjeta” Brankica Radonjić kaže da su svi gosti, iz cijele Republike Srpske, od Novog Grada do Bileće,  imali priliku da osjete duh Prnjavora, kao grada pozorišta. Osim članova stručnog žirija, predstavu su pratili i članovi žirija publike i mladi prnjavorski glumci.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture, Grad Prnjavor i Centar za kulturu. Prnjavor je, inače, treći put organizovao ovaj festival, a iduće godine domaćin će biti Hercegovina.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: tvk3.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име