Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da današnja izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da su Hrvatska i Slovenija dogovorile da otpad iz HE „Krško“ tamo ostane najmanje do 2028. godine ohrabrujući je signal, ali neće odmaknuti BiH od planiranih aktivnosti.

– Signal jeste dobar, ali ovo nije konačna odluka Hrvatske i to nas neće pokolebati. Mi nastavljamo svoju borbu da snagom argumenata branimo stav o neprihvatljivosti izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori. Ekspertski i Pravni tim provode aktivnosti u skladu sa utvrđenim planom. Aktivno razgovaramo i o angažovanju međunarodnog tima – naveo je Košarac na Instagramu.

      View this post on InstagramA post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Takođe, dodao je on, nakon Slovenije, Mađarske i Austrije, nastavljamo sa traženjem podrške zemalja članica EU za stav o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

– Nama je stalo da imamo dobre bilateralne odnose sa susjednom Hrvatskom, ali Trgovska gora je zaista otvoreno pitanje, koje predstavlja prijetnju po zdravlje naših građana i životnu sredinu. Zbog toga sam na zajedničkoj sjednici Savjeta ministara i Vlade Hrvatske u junu u Zagrebu insistirao da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu. Drago mi je da su nakon tog događaja, Hrvatska i Slovenija uspjele da se dogovore barem da produže rok do 2028. godine – naglasio je Košarac, koji je i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

On je rekao da očekuje da će Hrvatska na kraju odustati od namjere da odlagalište gradi u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име