Jakša je u Montevideu zadivio svijet i “KUMOVAO“ imenu ZVEZDE

Datum:

Share post:

Na prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Urugvaju reprezentacija Jugoslavije sastavljena smo od igrača iz Srbije zabeležila je istorijski uspeh osvojivši treće mesto.


U Montevideu je posebnu pažnju izazvao golman našeg tima Milovan Jakšić. I, dok se o njegovim bravurama na terenu dosta zna, životna priča ovog fudbalera mnogo manje je poznata. Ono što su o popularnom Jakši videli milioni gledalaca u filmu i seriji Dragana Bjelogrlića „Montevideo Bog te video“ u velikoj meri je istina.

Jakša je u seriji, kao i na prijateljskom meču sa Bugarima pred odlazak u Montevideo sedeo na stolici koju je prislonio uz stativu, ali u pobedi 6:1 nije postigao gol, kako je prikazano.

Jakša, koga tumači glumac Andrija Kuzmanović i kapiten reprezentacije Milutin Ivković Milutnac na Prvom svetskog prvenstvu u fudbalu uvršćeni su u idealni tim sveta, a čitav tim Jugoslavije prozvan je „evropskim Brazilcima“. Veliki deo popularnost koje je tim sa dalekog i nepoznatog Balkana uživao u Urugvaju ekipa je dugovala Milovanu Jakšiću i njegovim spekatakularnim odbranama. Rođeni Kolašinac toliko se dopao publici u dalekom Urugvaju da je, osim nadimka „El Grande Milovan“, dobio i ulicu u Montevideu.

Milovan Jakšić Jakša je i po povratku iz Urugvaja nastavio da brani za SK Soko, klub koji je 1931. godine promenio ime u BASK. Branio je mrežu reprezentacije Jugoslavije na devet utakmica, poslednji put 1934. godine na prijateljskoj utakmici protiv Čehoslovačke. U sezoni 1934/35. proveo je nekoliko meseci u Čehoslovačkoj gde je branio za Slaviju iz Praga. Milovan Jakšić se ubrzo posle puta u Montevideo oženio Ljubicom Simić, igračicom rukometa iz Smederevske Palanke. Imali su dvoje dece, a ćerki su dali ime Sokolka u znak sećanja na tim u kome je Jakša igrao.

Po završetku golmanske karijere 1936. godine otvorio je knjižaru u Makedonskoj i štampariju u Cetinjskoj ulici u Beogradu. Tu je proveo i Drugi svetski rat, a savremenici su zapamtili da je sarađivao sa partizanima i mnoge spasao logora na Banjici. Smrt Milutinca, svog dugogodišnjeg prijatelja i druga iz reprezentacije koga su Nemci streljali 1943. godine nikada nije preboleo.Nakon 1945. godine upravo nove vlasti Milovanu Jakšiću su oduzele knjižaru i štampariju.Ipak, i po povlačenju iz igre, Jakšić je ostao u fudbalskom svetu. Bio je dugogodišnji predsednik Saveza fudbalskih trenera Jugoslavije, a sa još nekoliko istomišljenika osnovao je 1945. godine fudbalski klub Crvena zvezda.

Postoji i priča da je upravo Jakša „kumovao“ klubu iz Ljutice Bogdana, predloživši da se nazivu „zvezda“ doda i pridev „crvena“.

Za vreme gostovanja Crvene zvezde u Aleksandriji u Egiptu 1953. godine prestalo je da kuca srce „El Grande Milovana“. Preminuo je od iznenadnog srčanog udara. Imao je samo 46 godina. Egipatska vlada mu je odala počast i ratna mornarica te države prenela je Jakšine posmrtne ostatke do jugoslovenskih voda.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: kurir.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Četvrti Sajam cvijeća u Bijeljini „U bašti nade uvijek nešto cvjeta“ 25. i 26. maja (foto)

Četvrti Sajam cvijeća „U bašti nade uvijek nešto cvjeta“ u Bijeljini biće održan 25. i 26. maja u...

Đoković započeo 426. nedjelju na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 426. nedjelju na prvom mjestu ATP liste, čime je nastavio da...

GIMNAZIJALAC Vuk Janković osvojio SREBRO na Matematičkoj olimpijadi BiH (foto)

Učenik prvog razreda trebinjske gimnazije Vuk Јanković osvojio je srebrnu medalju na 29. Matematičkoj olimpijadi BiH i postao...

SPC: Neistinama pokušavaju dati legitimitet istorijskoj inverziji

Srpska pravoslavna crkva (SPC) diže glas i ponovo ukazuje na neistine u domaćem i globalnom javnom prostoru čiji...