Svaki građanin i građanka Bosne i Hercegovine imaju pravo da biraju za koga će glasati. Nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanja ogledaju se u različitim koruptivnim i po ličnu sigurnost prijetećim metodama.

Primjeri nedozvoljenih pritisaka na birače su: nuđenje ili obećavanje zaposlenja, prijetnja otkazom u zamjenu za glas, primoravanje na odlazak na stranački skup i davanje donacija,  pokloni,  prijetnje, poziv na nasilje i ugrožavanje sigurnosti i slično.

Iako nezakoniti, pritisci na birače i kupovina glasova na izborima u BiH već su postali uobičajena praksa. Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ su za Opšte izbore 2022. godine, izvijestili su o 27 takvih slučajeva u 18 opština/gradova u BiH u periodu prije izbora i 7 slučajeva pritisaka na birače na izborni dan.

Navedeni slučajevi odnose se na navode o nuđenju novca u zamjenu za glas, pritiske na zaposlene u javnim preduzećima i slično.

Glasine o kupovini glasova zabilježene su u više opština/gradova gdje se ti iznosi kreću u rasponu od 50 do 200 KM.

Zabrinjavaju napomene dugoročnih posmatrača o tome da su takvi razgovori i dogovori opšteprihvaćeni i da građani ne zaziru od prodaje glasova, kao niti da postoji razumijevanje da su ovakve pojave zapravo krivična djela. Istovremeno, građani koji prijave ove slučajeve, zbog bojazni od odmazde u lokalnim sredinama, odbijaju javno govoriti o ovome ili isto prijavljivati nadležnim organima.

ODIHR u svome Finalnom izvještaju Izborne posmatračke misije navodi još 2018. godine kako politički subjekti trebaju poštovati zakon i suzdržati se od vršenja pritiska na birače. Slučajeve navodnog pritiska na birače treba ispitati brzo, temeljito i učinkovito, a tužioci i CIK trebaju da počinioce blagovremeno pozovu na odgovornost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: podlupom.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име