Širom Evrope 26. septembra obilježava se Evropski dan jezika. Na inicijativu Savjeta Evrope u saradnji sa Evropskom komisijom, Evropski dan jezika proslavlja se 26. septembra svake godine. Toga dana javnosti se skreće pažnja na jezičko bogatstvo starog kontinenta i na potrebu učenja stranih jezika. Evropski dan jezika se obilježava od 2001. godine.

Više od 320 autohtonih jezika koji se koriste kao maternji održavaju raznolikost kulture i tradicije na Evropskom kontinentu.

Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske kod Bijeljine zajedno sa školama širom Evrope obilježava ovaj dan, pa su tako učenici u saradnji sa nastavnicima jezika odlučili da kratkim prigodnim programom, pripremivši brojne recitacije i priče obilježe ovaj dan i skrenu pažnju na značaj kulturne raznolikosti i ljepote evropskih jezika. Glavni cilj je da se ukaže na važnost poznavanja stranih jezika.

Aktivnosti učenika su se ogledale u tematskim posterima, prezentacijama, istraživanjima, a sve zajedno je predstavljeno priredbom u holu naše škole.

Pored jezika, koji su veoma zastupljeni, kao što su engleski, njemački, francuski, španski, ruski, učenici su na ovaj način promovisali i manje rasprostranjene jezike u cilju njihove zaštite i popularizacije. Svi prisutni su mogli čuti kulturno blago svakog jezika i kroz najljepše izreke uživati u raznolikosti i njegovoj ljepoti.

Učenici sedmog i devetog razreda izložili su pano povodom obilježavanja Evropskog dana jezika i prikazali da poznavanje više jezika povećava mogućnost našeg multikulturalnog razumijevanja.

„U našoj školi svakodnevno podstičemo učenike da se uključuju u različite radionice, aktivnosti, sekcije i projekte. Učenici su uvijek spremni dati svoj doprinos i uzeti učešće u aktivnostima. Latinskom izrekom „Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrijediš” zatvorena je ovogodišnja priredba povodom Dana evropskih jezika, a učenici su naučili nove riječi i činjenice o evropskim zemljama i jezicima“, poručili su iz ove škole.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име