Gradski trg je u petak (22. septembra) bio mjesto okupljanja svih građana Šamca i okolnih opština i sve je bilo u znaku tradicionalnog 13. po redu Sajama meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda gdje je bilo više od 50 izlagača iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Hrvatske i predstavilo med, zdravu hranu i rukotvorine.

Sajam je bio izložbeno – prodajnog karaktera.

Pored pčelara, rukotvorina, korpara, na Sajmu su svoje proizvode izlagale članice Udruženja žena „Šamac“, „Brvnik“, „Ivanin zlatni vez“, „Princess klub“ i drugi.

Direktor Centra za kulturu u Šamcu Milanka Blagojević, koja je otvorila sajam, rekla je da je Sajam sjajna prilika za promociju grada kao i da izlagači dobiju nove poslovne mogućnosti.

Pomoćnik ministra za prehrambenu industriju i ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić izjavio je da u Srpskoj ima oko 800 pčelara više u odnosu na 2020. i oko 28.000 pčelinjih društava više u odnosu na 2021. godinu.

Lalić je naveo da su 2020. i 2021. godina bile nešto lošije po prinosu i kvalitetu meda, ali su posljednje dvije godine dale odlične rezultate.

On je dodao da Ministarstvo godinama unazad daje podršku svim sajamskim manifestacijama u Srpskoj.

„Imajući u vidu da ove godine imamo značajno veći budžet u poljoprivrednoj proizvodnji, odvojili smo i znatno veću podršku za pčelarski sektor. Ove godine izdvojićemo 1.700.000 KM, što je duplo više nego za prethodnu godinu kako bismo podržali ovu proizvodnju, naše pčelarstvo i sve one koji su u toj branši“, rekao Lalić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da ovaj sajam govori o tradiciji meda na ovom području i nada se da će i narednih godina biti dobri domaćini, kao do sada, te ga raduje sve veći broj izlagača i više posjetilaca što je znak da Šamac može da se predstavi u pravom svjetlu.

„Mogu obećati da će narednih godina ovaj sajam biti sve veći“, kaže Milićević dodajući da su uprokos svemu što se događalo u Šamcu u prethodnom periodu, pored nevremena koje ga je zadesilo može ipak da se podigne na noge i pokaže šta sve može.

Generalni sponzor današnje sajamske manifestacije je Opština Šamac, a podržan je jednim dijelom i od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U okviru programa trinaestog po redu Sajma meda, prehrambenih i tradicionalnih proizvoda održana je radionica korparstva. Radionicu je vodila Mara Pupčević, osnivačica kreativne radionice maplet, a realizovana je u organizaciji Centra za kulturu Šamac, Klaster Poljoklast i Opštine Šamac.

Na gradskom trgu u Šamcu po prvi put je održan festival piva „Krafter“, gdje su ljubitelji piva i ostali građani imali priliku da isprobaju brojne okuse kraft piva proizvedenih po najboljoj recepturi. Predstavile su se kraft pivare iz Modriče, Brčkog, Doboja, Sarajeva i Banja Luke. Uz okuse domaćeg piva, građani su imali priliku da poslušaju muzička izvođenja bendova Groove Street i DjiMNasty.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име