Danas je u Bijeljini otvoren 21. Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2023“. Ove godine na sajmu učestvuje preko 150 izlagača iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i regiona.

Ratomir Draganić, direktor preduzeća AD „Grad“, koje je i organizator sajma, na samom otavarnju pozdravio je sve prisutne uz riječi zahvalnosti što prepoznaju Sajam kao jedinstveni događaj u Republici Srpskoj.

Draganić je istakao da veliku zahvalnost duguje pokroviteljima Sajma, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Gradu Bijeljina, partenerima Sajma, odnosno, Privrednoj komori Vojvodine i Privrednoj komori RS.

„Vaše prisustvo je potvrda značaja naše manifestacije koja iz godine u godinu podiže ljestvicu u organizaciji, a što se može vidjeti po broju učesnika i posjetilaca. Kao i uvijek do sada, i ove godine će se na Sajmu prezentovati najnovija tehnološka dostignuća u agraru, primjena nauke u poljoprivredi i izložbe organske hrane“, rekao je Draganić, te dodao da zbog epidemiološke situacije izazvane svinjskom afričkom kugom, ove godine neće biti izložbe stoke.

Sreten Vučković, iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Grada Bijeljina, istakao je da je Semberija žitnica Republike Srpske, te da kada je Semberiji dobro, dobro je i Republici Srpskoj.

„Semberija je sinonim za poljoprivredu i proizvodnju hrane, a naši poljoprivrednici – ljudi koji žive za oranicu i proizvode kvalitetne poljoprivredne proizvode. Zato su svi koji su došli na ovaj Sajam na pravom mjestu da ostvare kontakte, razmjene iskustva i ostvare poslovnu saradnju. Saradnja je izuzetno važna za poslovanje“, rekao je Vučković.

On je poručio da je u narednoj godini jedan od glavnih zadataka oporavk svinjogojstva, koje je u deficitu zbog epidemije svinjskom afričkom kugom, kao i puna podrška uzgajivačima svinja.

Boško Vučurević, predsjednik Privredne komore Vojvodine, pozdravio je sve prisutne, te istakao da sa zadovoljstvom šesti put prisustvuju Sajmu u Bijeljini.

„Vidim veliki napredak kada je reč o broju kompanija, posetilaca, učesnika… Pošto sam često u RS, vidim i veliki napredak generalno u Srpskoj. Danas smo ovde doveli 12 repektabilnih institucija i kompanija. Mi ovaj Sajam shvatamo kao jednu izuzetnu šansu za naše privrednike,a to govore i rezultati. Nama je Republika Srpska jedna od najvažnijih partnera“, rekao je Vučurević.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, na svečanom otvaranju Sajma, poželio je svima da Sajam bude ispunjen poslovnim kontaktima, saradnjama, a organizatorima Sajma, da u narednom periodu postižu još bolje rezultate sa još više učenika i posjetilaca.

Vedrana Ilić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u ministarstvu poljoprivrede Vlade Srbije, istakla je da Republika Srpska i Srbija grade međusobno povjerenje, podršku, bratsku ljubav i saradnju.

„U narednom periodu, možete da računate na nas, kao što smo mi svesni da možemo da računamo na vas. Želim svim učesnicima Sajma da sklope dobre poslove, a svim posetiocima dobru energiju“, rekla je Ilić.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakao je da je značajno spomenuti da je ove godine Sajam mnogo veći, kada je riječ o kapacitetu.

„Od jutros je prodato devet traktora, 758 zahtjeva smo realizovali kada su u pitanju kapitalne investicije i nabavka, konkretno za nabavku traktora. Ovo je znak da u jednoj izuzetno složenoj godini, mi pokazujemo da smo jaki i da možemo dalje“, rekao je Minić.

Minić je na kraju zahvalio izlagačima i organizatorima koji su se potrudili da Sajam sa ponosom nosi ime „Međunarodni Sajam Interagro“.

Bitno je istaći da je ovogodišnji nagradni fond na Sajmu okoo 30.000KM koji su obezbjedili mnogobrojni sponzori. Generalni sponzor Sajma je firma „PETRIX COMPANY d.o.o.“ iz Patkovače, koji je obezbjedio prvu nagradu – Auto pilot robne marke TNS, vrijednosti 14.000KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име