Mještani semberskog sela Brodac danas su izrazili svoje nezadovoljstvo, ispred zgrade Gradske uprave, zbog ukopavanja eutanaziranih svinja iz drugih Mjesnih zajednica u njihovo selo.

Kako kažu, do sada su za protekla tri mjeseca, koliko traje svinjska kuga u Semberij, imali samo šest slučajeva zaraze, a zbog neadekvatnog ukopavanja, strahuju da će se zaraza proširiti.

Vladan Panić, predsjednik Savjeta MZ Brodac, rekao je da su nakon sinošnjeg sastanka odlučili okupiti se ispred zgrade Gradske uprave kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, prvenstveno zbog dovoženja svinja iz drugih MZ, a i zbog neadekvatnog ukopavanja.

„Prije mjesec dana smo usmeno objavješteni iz Kabineta Gradonačelnika, došao je njihov izaslanik da nađemo lokaciju u našoj MZ gdje će se vršiti ukopavanje svinja. Ja sam rekao, dok sam ja predsjednik MZ i na čelu Savjeta, da nisam za to i da oni rade ono što misle da treba, jer sva imovina MZ u suštini imovina Grada. Oni su donijeli odluku, ne znam po čijem nalogu, da vrše ukopavanje iz drugih MZ na prostoru naše MZ. Narod je došao nezadovoljan kako bi pokušali riješiti taj problem. Kao što znate, Brodac se nalazi u slivu rijeka Drine i Save i sve te podzemne vode, te jame koje su ukopane, sva ta zaraza može da završi u pijaćoj vodi. Tražili smo od Gradonačelnika da nas primi, niko se nije udostojio ni da izađe ovde, sad su nam rekli da će nas primiti predsjednik Skupštine, pa ćemo vidjeti dalje koji su nam koraci“, rekao je Panić.

Miodrag Pravdić iz Donjeg Broca, takođe je iskazao svoje nezadovoljstvo, jer se, kako kaže, dovoze svinje sa pola Semberije.

„Zakopavaju na teritoriji naše MZ i to na neadekvatno mjesto gdje je močvarno, gdje voda do juna mjeseca bude na površini. Za mjesec dana kada krenu vode, to će sve da ispliva, potopiće kanale jer niko nije vodio računa da li je ta parcela podvodna. Ona je niža pet metara od ostalih parcela. Imaju dvije jame, ova što je zakopana, nije adekvatno urađeno, kao vulkan je, psi lutalice već raznose svinje, a to je kilometar vazdušnom linijom od prvih kuća. Mi se tri mjeseca borimo, a oni su nama donijeli zarazu pred kuću. Nije problem, mora se ukopati negdje, ali mora se voditi računa gdje. Neka svako selo nađe mjesto gdje će se ukopavati. Nismo mi došli ovde zbog politike, ali se ona parcela mora regulisati i nasuti makar metar zemlje, da se zatrpa. Pritom, trenutno je sezona vršaja kukuruza, psi raznose ostatke po kukuruzu i mi ćemo preko žitarica prenijeti životinjama“, rekao je Pravdić.

Milan Marjanović iz sela Brodac, kaže da je na mjestu gdje su zakopane eutanazirane svinje, katastrofa, prvenstveno jer su svinje zakopane nepropisno. On je istakao da je sramota za predstavnike Grada Bijeljina, jer neće da razgovaraju sa uzgajivačima svinja, a kako kaže, „doći će kada im budu trebali glasovi“.

„Tamo je katastrofa teška, širi se zaraza. Mi smo nekako dosada imali samo šest slučajeva u Brocu, a mislim da sljedeći put kad bude, ostaćemo bez svinja, iako se mi borimo i svaki dan vršimo dezinfekciju. Ovde niko neće da nas primi, jer smo jadni seljaci, ostavio sam kombajn i traktor da bi došao ovde. A neće da nas prime jer ne znaju ni oni šta će i kako će. Ovo je sramota velika da seljake neće da prime koji stvara novi dohodak i gine na njivi svaki dan, ali će oni doći nama kad budemo trebali da glasamo za njih“, kaže Marjanović.

Marinković Dragiša iz semberskog sela Brodac, istakao je da ukoliko se situacija ne riješi, napraviće barikade i tužiće odgovorne koji su dovozili i ubijali svinje.

„Ne možemo dopustiti da zaraze kompletno naše selo“, izričit je bio Marinković.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име