NA DANAŠNJI DAN rođeni Toma Rosandić i Sava Šumanović

Datum:

Share post:

Na današnji dan 22. januara 1878. godine rođen je srpski vajar Toma Rosandić, prvi rektor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kamenorezački zanat je učio u Splitu, a vajarstvo u Veneciji i Beču.

Istog dana 1894. godine umro je srpski pisac Vojislav Ilić, osnivač moderne srpske lirike i tvorac verističkog izraza u srpskoj poeziji. Njegova lirika je označila raskid s romantičarskom poezijom i obilježena je misaonim skepticizmom.

Na današnji dan 1896. godine rođen srpski slikar Sava Šumanović, majstor pejzaža, aktova i mrtve prirode, osobenih tonova, posebno intenzivnih na slikama iz rodnog Srema. Na njegovim slikama dominiraju svijetli tonovi, uz izražen osjećaj za osvjetljenje i sugestivno ostvarenje prostorne dubine ekspresivnim lirizmom.

Istog dana 1902. godine Ksenija Anastasijević postala prva žena u Srbiji koja je stekla titulu doktora nauka, odbranivši s visokom ocjenom disertaciju pod naslovom „Brunovo učenje o najmanjem“.

Na današnji dan 1917. godine umro srpski arhitekta Jovan Ilkić, koji je znatno uticao na razvoj arhitekture u Srbiji u prvoj polovini 20. vijeka. Bio je 30 godina glavni projektant Ministarstva građevina i projektovao je mnoga značajna zdanja u Beogradu: Skupština Jugoslavije, Hotel „Moskva“, „Oficirski dom“, zgrada Protokola.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...