Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je u Bijeljini organizovalo tradicionalnu manifestaciju „Dani polja kukuruza i soje Bijeljina 2023“ na oglednim poljima Ilije Lazića i Sime Laketića.

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo tradicionalnu manifestaciju „Dani polja kukuruza i soje Bijeljina 2023“ (foto, video)

Laketić iz semberskog sela Brodac je dugogoišnji proizvođač soje i kaže da se odlučio da i ove godine pokuša sa proizvodnjom soje iako je prošla godina bila jako loša.

„Bez obzira i na jako visoku cijenu sjemenskog materijala i drugog repromaterijala i rizikujući da bude kao i prošle godine loš prinos ukoliko bude teška godina, ipak sam se odlučio da nastavim sa sojom. Bilo je, ipak, malo sreće i bilo je padavina baš u trenucima kada je to soji neophodno, tako da je ove godine prinos u onom prosječnom nivou. Međutim, razmišljanja sam da su mnogi uzgajivači soje prošle godine zbog niza faktora odustali od proizvodnje, ove godine, ukoliko bude niska otkupna cijena, pretpostavljam da će mnogi i ove godine odustati. Proizvodnja soje će se vjerovatno svesti na minimum minimuma u RS što bi bilo veoma opasno“, rekao je Laketić. 

Laketić je ove godine posijao između 13 i 14 hektara soje, a očekuje prosječan prinos, odnosno 2,5 do 3 tone po hektaru.

„Ono što će biti odlučujući faktor je otkupna cijena. Kvaliteta ima, zrno je lijepo, u dobrom stanju, ali sve zavisi od onoga što će izaći kada se uzme digitron u ruke, jer mnogi koji se bave isključivo poljoprivredom su u teškoj situaciji“, istakao je Laketić i dodao da soja par posljednjih godina bilježi pad otkupne cijene.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име